Личната помощничка на президента на САЩ Доналд Тръмп Мадлин Уестърхаут подаде в четвъртък оставка, след като Тръмп научил, че тя е разказала на журналисти подробности от живота му, съобщи Си Ен Ен.

Уестърхаут е работила за Тръмп от началото на мандата му и офисът й бил точно срещу Овалния кабинет, но нямала право да разкрива никаква информация за личния и семейния му живот. Тя се опитала да поеме нови ангажименти в Белия дом, включително да организира посещения на президента в чужбина. Действията й предизвикали недоволството на други служители от правителството.

Последна капка станала среща на Уестърхаут с журналисти в имението на Тръмп в щата Ню Джърси, когато изглежда тя им разказала подробности от живота на президента, но без да ги предупреди да не правят запис. След като това се разчуло, в Белия дом се заговорило за евентуалното й уволнение.

Маделин Уестерхуд е един от най-дългогодишните служители в Белия дом под ръководството на президента Доналд Тръмп. През 2017 година администрацията на Тръмп наема 26-годишната тогава Маделин като специален секретар и асистент на президента, за която позиция е печелила 95 000 долара на година.

През февруари тази година е повишена в шеф на Овалния кабинет, който е работното място на амeриканския президент. Възнаграждението на младият доверен служител на Тръмп става 145 000 долара според доклада за заплатите в Белия дом от 1-ви юли.

Това е с 15 000 долара повече от заплатата, която Уестерхуд е получавала миналата година като асистент - 130 000 долара и почти двойно повече от средното годишно възнаграждение на връстниците ѝ 69 000 долара.

За сравнение Анита Брекинридж, асистент на бившия президент Барак Обама е спечелила 95 000 долара за две години, преходният служител на тази позиция Кейти Джонсън е получила 90 000 долара за втората година.

Уестерхуд, която е от Калифорния, привлече вниманието на медиите още през 2016 година, когато тя беше заснета да съпровожда високопоставени личности в небостъргача Trump Tower. По това време Маделин е била асистент на отговорника на работещите в Републиканската национална партия Кейти Уолш.

Тя завършва колежа Чарлстън през 2013 година като бакалавър по политически науки. Според сайта на университета студентката прескочила един семестър от последната година заради стаж в президентската кампания на Мит Ромни през 2012 година.

След като е завършила образованието си, тя се мести във Вашингтон и е стажант при Джон Кембъл в Камарата на представителите в Калифорния, преди да стане част от Републиканската национална партия.