Горчиви разочарования претърпя управляващата в Гърция дясноцентристка партия Нова демокрация на втория кръг на местните избори в страната в неделя. Както съобщават гръцките медии, Нова демокрация отстъпва в трите най-големи гръцки общини, както и в пет от шестте области, където областен управител беше избран на втори кръг.

Въпреки убедителното предимство на управляващите на първия кръг, на втория явно опозицията успява да консолидира гласовете си.

В столицата Атина подкрепеният от лявоцентристкото движение ПАСОК Харис Дукас печели изборите за кмет с почти 56 процента от гласовете, съобщи АНА-МПА. Досегашният кмет Костас Бакоянис от Нова демокрация получава 44 процента. Загубата в Атина е още по-неприятна за управляващите, защото Бакоянис е племенник на премиера Кириакос Мицотакис.

В Солун Стелиос Ангелудис, представител на гражданската листа "Екип за Солун" и подкрепен отново от ПАСОК, измества настоящия кмет Костас Зервас с 67,3 срещу 32,7 процента.

В третия по големина гръцки град Патра печели настоящият кмет Костас Пелетидис с 56,7 процента от гласовете. Пелетидис е кандидат на листата "Народно единение", която е подкрепяна главно от Гръцката комунистическа партия. Кандидатът на листата "Обединена Патра" Костас Зволис, подкрепян от десницата, остава с 43,3 процента.

Премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от телевизия Скай, каза, че тази вечер не е била особено добра за Нова демокрация, но че политическите изводи са били направени още на първия тур на изборите.

В коментар телевизия Скай определи ниската избирателна активност за решаващ фактор за изборния резултат. Според официалните данни гласа си са дали едва 52,5 процента от гръцките избиратели.

От своя страна досегашните кметове на Атина и на Солун Бакоянис и Зервас поздравиха опонентите си за изборната им победа.