Гръцкият парламент гласува доверие тази вечер на премиера консерватор Кириакос Мицотакис, който бе избран на 7 юли и за изненада на всички обяви, че ще намали данъците още това лято, предаде Франс прес.

Мицотакис получи доверие с гласовете на 158 депутати в 300-членния парламент, а 142 гласуваха против. В продължение на три дни в парламента имаше дебати по програмата на новоизбраното правителство. "Трябва да излъчим послание на оптимизъм, че най-после нещо ще се промени в тази страна. Главното предизвикателство пред Гърция е да произведе повече богатства и да ги разпредели по справедлив начин", каза премиерът преди гласуването.

Резултатът от него бе очакван, тъй като партията Нова демокрация на Мицотакис има абсолютно мнозинство от 158 депутати, напомня АФП.

Парламентът гласува доверие на правителството за икономическата му политика, посочва Ройтерс.

В предизборната кампания Мицотакис обеща да намали с 30 процента поземления данък до 2020 г. и каза, че първото намаляване със средно 22 на сто ще бъде гласувано през август. През септември данъкът за приходите на предприятията ще бъде намален от 28 на 24 процента. Премиерът заяви в кампанията, че с намаляването на данъците ще стимулира икономическия растеж и създаването на работни места. Освен това той обеща, че ще наеме допълнителни 1500 полицаи, за да подобри сигурността в градските центрове, както и нови 2000 души в болниците, предимно медицински сестри.