Преговорната рамка на Република Северна Македония, която правителството на страната е приело с условието за вписване на българите в конституцията, само усложнява и забавя евроинтеграцията на Северна Македония, смята председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

По време на посещение в община Гази Баба в отговор на журналистически въпрос, свързан с интервюто на министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи за "Франкфуртер алгемайне цайтунг", в което Османи казва, че е сигурен, че България ще продължи да формулира нови искания, Мицкоски заяви, че "това ВМРО-ДПМНЕ твърди през цялото време".

По думите му, по отношение на спора с България тепърва предстоят трудни дни за Северна Македония, но за това правителството на страната е трябвало да мисли, когато е приело "тези трудни въпроси да бъдат част от преговорната рамка", но и "бюрократите в Брюксел" също е трябвало да се замислят.

"И това, което направиха, само усложни процеса на (Северна) Македония към ЕС. И сега отново сме докарани до ситуация, в която или ще изпълним исканията на София, техния диктат, без да получим гаранции, или ще имаме десетилетен, а може би вековен процес на преговори с ЕС, не в името на основните европейски ценности, а по въпроси, които нямат нищо общо с тях - да доказваме каква е нашата идентичност, да доказваме какво е нашето минало, традиция, култура и обичаи, да говорим за Средновековието, както сега се говори за него, вместо да говорим за бъдещето", заяви Мицкоски.

Според него причината за застоя, в който се намира Северна Македония, е правителството. Той посочи, че вярва "в добрите намерения на стратегическите партньори на страната - Вашингтон, Брюксел, Лондон, Париж, Берлин, Рим и останалите", но не може да повярва в добрите намерения на официална София, защото "споразумението е тотално асиметрично и е в пълно съответствие с българските позиции, които не са нищо друго освен вековния руски интерес на Балканите".