Цин Ган и Ли Шанфу стояха почти един до друг на червения килим в Голямата зала на народа в Пекин, докато полагаха клетвите си като държавни съветници през март, припомня германската обществена медия АРД. Само хората, ползващи се с благоволението на първия държавен и партиен ръководител Си Дзинпин, стигат толкова нависоко в йерархията на Китайската комунистическа партия (ККП) и държавното управление на авторитарната страна. Министрите на външните работи и отбраната обаче успяха да се задържат едва месеци на високите постове.

Публично разжалване

На 25 юни китайската държавна телевизия CCTV показа последната публична изява на Цин Ган. Около месец по-късно той бе заменен от предшественика си във външното министерство Ван И. Засега Цин се намира извън общественото полезрение.

А на 29 август тази година бившият министър на отбраната Ли Шанфу произнесе последната си реч като представител на правителството - на форум за сътрудничеството между Китай и Африка. След това той също изчезна от сцената, припомня германското издание.

Миналата седмица на заседание на Постоянния комитет на Националния народен конгрес и Ли, и Цин бяха освободени и от още по-висшите постове, които заемаха - на държавни съветници. При това и други двама министри бяха сменени - тези на финансите и на науката и технологиите.

Какви са причините за рокадите

Професорът от Университета във Вюрцбург Бьорн Алперман коментира пред АРД, че това е уникално събитие. Той от години изследва конкретно китайската политическа система и наблюдава отблизо случващото се в елита на ККП. "Все още не можем да предвидим дали това действително е краят на редицата или ще последват още министри", коментира той.

Изчезването на министрите на външните работи и на отбраната е особено озадачаващо и за публичния образ на държавния и партиен лидер Си, посочва АРД. "Това не бяха просто какви да са хора, а много централни поддръжници на Си Дзинпин в ключови ведомства, които всъщност току-що бяха встъпили в длъжност - съответно през януари и март ", припомня Алперман.

Според специалиста по китайска политика ситуацията може да се тълкува по два различни начина за Си: "От една страна - като признак на силата му, че той няма да позволи на нищо и никого да го спре по неговия път, дори и на довереници, от които външно изглежда, че зависи. От друга страна, обаче, това може да се тълкува и като признак на слабост, че се е провалил жестоко при подбора си на кадри."

Нийл Томас от Института за политики "Азиатско общество" във Вашингтон споделя подобно мнение: Това е неудобна политическа ситуация за Си. Въпреки това специалистът смята, че случилото се не е нещо, което би могло да застраши фундаменталните властови позиции на китайския лидер.

"Той е действал и е показал на останалите на ръководни позиции, че цени много лоялността и ще наказва хора, дори и ако са били избрани от него", посочва Томас, цитиран от АРД. "Това подсказва и на други хора, че е много важно да бъдат на негова страна, за да не си навлекат неприятности."

Къде се намират Ли и Цин?

В Китай постоянно изчезват публични личности. След това те често биват обвинени официално в корупция. Съществуват много спекулации за това къде могат да се намират в момента Цин и Ли.

В случая на Цин, освен всичко останало, публикации на американски медии също затвърждават предположението за негова извънбрачна връзка, от която се е родило дете по времето, в което е бил посланик в Съединените щати. Американският Уолстрийт джърнъл съобщи, че тече вътрешнопартийно разследване за това как случилото се може да е застрашило националната сигурност.

Твърди се, че при Ли става въпрос за корупция. Нийл Томас от Института за политики "Азиатско общество" във Вашингтон казва: "Смята се, че Ли Шанфу е замесен в значим корупционен скандал, свързан с доставките на ядрени ракети за Народната освободителна армия. Това, разбира се, силно би разгневило Си, който наистина се опита да намали корупцията в армията и се фокусира върху подобряването на способността на Китай за ядрено възпиране."

Трудно е за външни лица да проследят какво точно се случва в управляващия елит на ККП, пише АРД. При изкачването към властта на държавния и партиен лидер Си през последните години Китай все повече се превръща в черна кутия, коментира медията. Си увеличи контрола си и е най-силният държавен и партиен лидер след основателя на Народната република Мао Дзедун.

Остава открит въпросът какво ще се случи с Цин и Ли. "Вероятно за тях няма да се чуе нищо в продължение на няколко месеца, докато в някакъв момент не бъде съобщено, че те са били изключени от партията и са били предадени на съдебните власти за наказателно преследване", изказва предположение експертът по Китай Бьорн Алперман.

 

Материалът е публикуван ТУК>>