Държавите членки на Европейския съюз дадоха първоначалната си подкрепа за военноморска мисия за защита на кораби от нападения на подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен, съобщиха днес цитирани от Ройтерс европейски дипломати след началото на ръководената от САЩ мисия в региона.

Много търговски превозвачи пренасочиха плавателни съдове към други маршрути след нападенията в Червено море от страна на хусите, които контролират голяма част от Йемен и твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа.

Дипломатите казаха, че Комитетът по политика и сигурност на ЕС, който отговаря за изготвянето на външна и отбранителна политика, е дал първоначалната си подкрепа за мисията, която ще бъде водена заедно с партньори съмишленици, добавя БТА.

Целта е политическият план да бъде готов най-късно до 19 февруари и след това да бъде задействан. Няколко дипломати изразиха надежда, че процесът ще бъде ускорен предвид напрежението в региона, но това ще бъде обсъдено от министрите на външните работи на 22 януари.

Европейската служба за външна дейност (дипломатическият орган на ЕС, който предложи мисията) отказа да коментира частни разговори.

Миналия месец САЩ заявиха, че те, както и други страни, ще патрулират в Червено море в рамките на нова мисия - операция "Просперити гардиън", за да опитат да разсеят страховете, че нарушеното корабоплаване по една от най-важните търговски артерии ще удари световната икономика.

Някои партньори на Вашинтгон обаче, особено европейските страни, изразиха резервите си към плана и се противопоставиха на идеята да действат под командването на САЩ.

Въпросът винаги е в командването и контрола, а в ЕС и НАТО всяка страна запазва политическия контрол", каза един от дипломатите.

Голяма част от търговията на ЕС с Азия преминава през Червено море и Суецкия канал и все повече фирми превозвачи пренасочиха маршрутите си през Република Южна Африка, което забавя търговията и увеличава разходите.

Трима европейски дипломати казаха, че мисията първоначално ще работи с три плавателни съда под командването на ЕС като част от т.нар. Обща политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Двама дипломати заявиха, че Франция и Италия, които вече имат бойни кораби в региона, заедно с Германия, която планира да изпрати фрегатата "Хесен", първи ще дадат своя принос.

Франция съобщи, че нейният боен кораб "Лангедок" вече си сътрудничи с водената от САЩ мисия и споделя разузнавателни данни.

Мисията ще бъде финансирана от ЕС, а държавите ще могат да сменят корабите, да допринасят по своя преценка или просто да дават одобрение, заявиха дипломатите.

Предстои да се определят точните правила за ангажираност извън патрулирането и как тo се вписва в други мисии на ЕС край бреговете на Сомалия и в Ормузкия проток - стратегически вход към богатия на нефт и природен газ регион на Персийския залив.