Беларус обяви, че въведените от Запада срещу Минск санкции граничат с обявяването на икономическа война, заяви днес беларуското външно министерство, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Западните страни въведоха вчера нови санкции срещу Беларус заради принудителното приземяване на самолет на авиокомпания "Райънеър" в Минск и арестуването на беларуския опозиционен журналист Роман Протасевич миналия месец.

Беларус заяви, че санкциите ще се отразят негативно върху интересите на беларуските граждани и че Минск ще бъде принуден да предприеме реципрочни мерки, които на свой ред могат да имат неблагоприятно въздействие върху гражданите и компаниите на западните страни.

"Европейският съюз продължава целенасочените си разрушителни действия срещу населението, като твърди, че целта му е да "пресуши финансите на режима". Всъщност това граничи с обявяване на икономическа война", изтъкна беларуското външно министерство.

Новите санкции на ЕС срещу Беларус засягат 78 физически и 8 юридически лица. Люсембургският външен министър Жан Аселборн заяви вчера след решението на ЕС, че санкциите ще засегнат седем доходоносни сектора, включително тютюневия, петролния, финансовия и износа на калиев карбонат. "Мисля, че тези санкции ще болят. И се надявам те да болят толкова, че да поставят режима на колене", заяви той пред журналисти преди срещата. Германският външен министър Хайко Маас каза на свой ред, че мерките ще съдействат "за пресушаване" на финансите на режима.

Външното министерство на Беларус смята, че подходът на Запада "не дава нито време, нито пространство за търсене на възможности за изход от сегашната ситуация в отношенията на Беларус с ЕС, САЩ, Великобритания и Канада", посочва ТАСС.

Беларуското министерство заяви, че "западните партньори все още предпочитат само враждебни действия, изразяващи се в санкции и натиск върху суверенна държава", а изявленията на лидерите на ЕС, че със санкциите на беларуския народ се изпраща силен сигнал за подкрепа, са "откровена злоупотреба и подигравка с логиката и здравия разум".

Също вчера финансовото министерство на САЩ съобщи, че санкционира 16 физически и пет юридически лица в отговор на "увеличаващото се насилие и репресии", извършвани от правителството на Лукашенко. Великобритания обяви, че включва в своя санкционен списък няколко висши беларуски служители и компании, сред които износител на петролни продукти. Канада пък наложи санкции срещу 17 физически и пет юридически лица от Беларус 

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис обаче заяви, че секторните санкции на ЕС срещу Беларус могат да окажат въздействие върху икономиката на Литва.

"Има вероятност тези санкции да се отразят и върху Литва", каза той по литовското национално радио, като отбеляза, че юристи работят по подробностите на прилагането на мерките.