Държавният министър на труда и индустрията на Уганда Чарлз Окело Енгола бе застрелян днес от бодигарда си, предаде ДПА, като се позова на полицията.

Бодигардът стрелял няколко пъти по Енгола от близко разстояние, докато министърът излизал от дома си в северната част на столицата Кампала. Енгола е починал на място. Бодигардът избягал от местопрестъплението и по-късно се самоубил във фризьорски салон.

Застреляният министър е бил пенсиониран полковник от армията.  Говорителят на армията каза в кратко изявление, че "нещастен инцидент" е довел до убийството на Енгола. "Ще информираме обществеността за подробностите, докато съвместно разследваме въпроса", допълни той в Туитър.

Мотивът за убийството на министъра за момента не е известен, но местни медии съобщават, че е имало спор относно заплатата на охранителя, съобщава АФП.

"Свидетели твърдят, че войникът крещял, че не е получавал заплата от дълго време, въпреки че работи за министър", съобщава онлайн вестникът NilePost.

Според очевидец, бодигардът стрелял във въздуха, за да предупреди цивилни в град Кянджа, мигове преди да насочи пистолета към себе си.

 

Убийствата на министри и други високопоставени представители на властите са рядкост в Уганда, отбелязва ДПА.

АФП обаче посочва, че през 2021 г. бивш началник на армията в Уганда беше ранен, а дъщеря му убита, когато въоръжени мъже стреляха по автомобила им в Кампала.