Страните членки на Европейския съюз днес за пореден път демонстрираха различията си във връзка с реформата на правото на убежище, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В Брюксел вътрешните министри на 28-те страни членки констатираха липсата на напредък с разпределянето на отговорността по приемането на кандидати за убежище и с реформата на пораждащия противоречия Дъблински регламент.

"Все още не е постигнат консенсус. По тази причина ще се фокусираме върху други въпроси" на внушителната реформа на правото на убежище, заяви румънската вътрешна министърка Кармен Даниела Дан.

Няколко държави, сред които Франция и Германия, и Европейската комисия призоваха на срещата да бъдат разгледани други, пораждащи по-малко спорове въпроси, като създаване на "истинска европейска служба по предоставянето на убежище" или включване в базата данни Евродак на пръстови отпечатъци на мигранти.

Трябва "възможно най-бързо да бъдат приети" текстовете, по които бе отбелязан напредък, без да се чака хипотетично споразумение за нов Дъблински регламент, заяви френският държавен секретар към министъра на вътрешните работи Лоран Нунес на дебат с колегите си.

"Трябва да бъдат приети готовите инструменти. Това ще създаде у съгражданите ни усещането, че сме готови да преминем към действие" по въпроса с миграцията, отбеляза германският вътрешен министър Хорст Зеехофер.

Паралелно с това съществува "голяма необходимост да продължим работата по реформата на Дъблинския регламент", тъй като европейската система за предоставяне на убежище" страда от сериозни пороци, които трябва да бъдат отстранени", каза Нунес.

Тази тема е една от основните в публикувания неотдавна план на френския президент Еманюел Макрон, съдържащ призив за реформа на европейските правила за свободно движение и за хармонизация на правилата за предоставяне на убежище.

Няколко страни обаче, сред които Италия, Полша и Унгария, се обявиха против поетапната реформа на правото на убежище. Те дадоха да се разбере, че ако няма реформа на Дъблинския регламент, въобще няма да има реформа в тази област.

Според италианското правителство предлаганата сега реформа не води до съществена промяна на Дъблинския регламент. Той запазва негативното си действие за страните, в които кандидатите за убежище първоначално са влезли в ЕС, защото именно тези страни трябва да разгледат молбите на кандидатите.

Държавите от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Унгария, Словакия) отхвърлят реформата заради предвидените в нея задължителни мерки за солидарност със страни като Гърция и Италия.

Въпреки противоположните интереси съществува "съюз между страните от Вишеградската четворка и държавите от първата линия", който блокира напредъка по въпроса с правото на убежище, твърди дипломатически източник.

Междувременно броят на загиналите мигранти при опит да достигнат Европа расте.

Четиригодишни близнаци и баща им се удавиха

Четиригодишни момчета близнаци и баща им се удавиха в Егейско море днес, когато лодката, превозваща ги от Турция, потънала край остров Самос, съобщи телевизия ЕРТ.

Гръцката брегова охрана съобщи, че е спасила останалите деветима мигранти. Всички те се лекуват в болница и са в добро състояние.

В спасителната операция са участвали един кораб на гръцката брегова охрана, още един спасителен съд, съд на Фронтекс и хеликоптер на военноморските сили, предаде АНА-МПА.