Генералният директор на британското контраразузнаване МИ5 Андрю Паркър заяви днес в Берлин, че Русия се опитва да подкопае западните демокрации, като сее дезинформация и разпространява лъжи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Паркър говори на събитие, организирано от германската служба за вътрешно разузнаване и това бе първата публична реч на действащ шеф на МИ5 извън Великобритания. Той отбеляза, че Великобритания не желае да засилва напрежението с Москва, но поредицата агресивни и вредни действия, ръководени от Кремъл, са недопустими.

"Вместо да бъде уважавана велика страна, Русия поема риска да изпадне в изолация. Усъвършенстваната от руската държава доктрина за съчетаване на медийно манипулиране, дезинформация и изопачаване в социалните медии, нови и стари форми на шпионаж, високи равнища на кибератаки, военна сила и престъпна агресия е точно това, което днес наричаме "хибридни заплахи", допълни Паркър.

По думите му живеем във време, когато Европа се сблъсква с постоянни заплахи и враждебна дейност от страна на някои държави.

"Имам предвид целенасочена злонамерена дейност за подкопаване на свободната ни демократична общност, дестабилизиране на основаната на международни правила система, на която се крепи нашата стабилност, сигурност и благоденствие. Главно действащо лице на тази враждебна дейност е руското правителство. Подчертавам, че не казвам Русия. Великобритания се отнася с голямо възхищение и уважение към народа на Русия, към великата й култура и история. Аз лично съм учил руски език в училище", добави шефът на МИ5.

Паркър отбеляза, че сътрудничеството с партньорите от Европейския съюз е ключово за предпазване от заплахите от страна на "Ислямска държава" и Русия.

Великобритания и ЕС трябва да изградят тясно партньорство в сигурността след Брекзит, за да осуетят атаките на екстремистите от ИД и злонамерените опити на Русия да подкопае западните демокрации, каза той.

Запитан от журналист дали Русия се е опитала да повлияе и на британския референдум за Брекзит, след речта си Паркър каза, че не разполага с никаква информация, която да подсказва, че изходът от референдума през 2016 година е бил определен от външно влияние.