Великобритания и Европейският съюз трябва да изградят тясно партньорство в сигурността след Брекзит, за да осуетят атаките на екстремистите от "Ислямска държава" и злонамерените опити на Русия да подкопае западните демокрации, според шефа на МИ5 (британската служба за вътрешна сигурност, контраразузнаването) Андрю Паркър, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Великобритания, като важна разузнавателна сила в Европа, търси нов пакт за сигурност с блока, за да си осигури запазен достъп до секретна информация от основните страни членки на ЕС, опитвайки се да сключи по-широка сделка за Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Паркър ще произнесе днес първата публична реч извън Великобритания на действащ шеф на МИ5 на събитие в Берлин, организирано от службата за вътрешно разузнаване на Германия BfV (Bundesamt fur Verfassungsschutz).

Според предварително разпространения текст, той ще посочи, че "Ислямска държава" подготвя "опустошителни нападения" в Европа след загубата на територии в Близкия изток. Въпреки пораженият, МИ5 смята ИД за "изключително сериозна заплаха", като проявява изобретателност при планиране на нови нападения. 

Освен заплахата от ИД, Паркър определя Русия като "враждебна държава", която се опитва да извърши "агресивни подмолни действия" чрез военно-разузнавателните си служби.

Паркър обвинява Кремъл в "крещящи нарушения на международните правила" и цитира атаката срещу бащата и дъщерята Скрипал като пример за зловредните действия на Русия, които рискуват да провърнат страната в "изолиран парий". Русия, според шефа на МИ5, се е постарала да организира безпрецедентна дезинформационна кампания след атаката. Западът, предупреждава той, трябва "да излъчва светлина през мъглата от лъжи, полуистини и заблуди, която се лее от пропагандната машина на Русия".