Законодателният орган на Международния наказателен съд (МНС) осъди днес "заплахите", идващи от Русия срещу членовете на МНС, след като миналия петък издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за военното престъпление "депортиране на украински деца", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Председателството на Асамблеята на държавите членки, която обединява 123-те страни членки на МНС, заяви, че е имало заплахи срещу съда и обявени мерки срещу прокурора и съдиите, участващи в издаването на заповеди за арест заради ситуацията в Украйна.

Русия обяви в понеделник, че започва наказателно разследване срещу прокурора и трима съдии от МНС след издаването от този съд на заповед за арест на руския президент и неговия комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на руския Съвет за сигурност и е свикнал да прави стряскащи изявления, според нидерландските медии, в същия ден е посъветвал в Телеграм съдиите от МНС да "погледнат внимателно към небето", имайки предвид на възможен руски ракетен обстрел.

Законодателният орган на МНС в изявление осъди "опитите да се възпрепятстват международните усилия за търсене на отговорност за действия, забранени от общото международно право". Асамблеята също така "потвърди отново пълното си доверие в съда".

Главният прокурор на МНС Карим Хан, който разследва възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на руската офанзива, започнала преди повече от година, каза пред АФП, че броят на предполагаемите депортации на украински деца в Русия или територии под неин контрол "е достигнал хиляди".

Според Киев повече от 16 000 украински деца са били депортирани в Русия след началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г., много от които са били настанени в институции и приемни домове.