През октомври 2009 г. 90% от болните от грип са били заразени с вируса А (H1N1), докато през май те са спаднали до едва 10 на сто, обяви мексиканският здравен министър Хосе Анхел Кордова, цитиран от АП, предаде БТА.

Останалите случаи са на сезонен грип, който не е толкова силно заразен, колкото така наречения свински грип. Случаите на новия грип намаляха в световен мащаб през последните месеци, след като вирусът взе 17 800 жертви в над 200 страни. В Мексико бяха регистрирани 72 546 заболели и 1289 смъртни случаи след избухването на епидемията през април 2009 г.

Докато Мексико се отърсва от заболяването, премиерът на Камбоджа Хун Сен и трима министри са се заразили с коварния вирус, съобщава АП. Премиерът се възстановява след няколко дни на засилени лекарски грижи, но здравословното му състояние вече е нормализирано. Най-малко шестима камбоджанци починаха вследствие на свинския грип, а поне 600 се заразиха, откакто вирусът беше открит за първи път в страната миналия юни.

В България също починаха няколко души, сред които родилки и деца.

Преди дни излезе доклад на здравната комисия на Съвета на Европа, одобрен от Парламентарната асамблея (ПАСЕ), в който се казва, че Световната здравна организация е преувеличила сериозно опасността от разпространението на свински грип, което е довело до голямо разхищение на средства. Според документа съществуват множество доказателства за преувеличаване на заплахата, което е довело до неоснователно преразглеждане на приоритетите на общественото здравеопазване и е породило ненужни страхове у хората.

Разследване е установило сериозни пропуски в прозрачността на процеса на вземане на решения за обявяването на пандемия, което поражда опасения от влияние на фармацевтичния бранш върху решенията. Според доклада  обявяването на пандемия е било "нерационално", но е донесло милиарди на тази индустрия. По оценки близо 18 млрд. долара са били изхарчени в света във връзка с обявената пандемия.
От ПАСЕ поискаха щателно разследване на действията на СЗО, включващо широк кръг от специалисти и неправителствени организации.