"Има загинали и ранени", заяви в "Телеграм" Сергий Лисак, губернатор на Днепропетровска област, където се намира Кривой Рог, родния град на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Поразени са няколко цивилни постройки в града, включително и пететажна жилищна сграда, съобщи кметът на Кривой Рог Олександър Вилкул.

"Вероятно под развалините има хора", допълни той, без да оповестява подробности.

По-късно Лисак съобщи за най-малко трима загинали и 25 ранени.

Губернаторът публикува снимка на пететажна жилищна сграда, чиито прозорци са разбити и от някои от тях излиза дим.

Към момента Русия не е коментирала съобщенията за ударите.

Както Москва, така и Киев отричат да атакуват цивилни обекти, отбелязва Ройтерс.

Нападението срещу родния град на президента Володимир Зеленски е поредното кръвопролитие във войната на Русия срещу Украйна, която продължава вече 16-и месец. То бе извършено в момент, когато украинските сили извършват контранастъпление с доставените от Запада оръжия в опит да изтласкат руснаците, отбелязва Асошиейтед прес.

Рано тази сутрин в цяла Украйна се чуваха сирени за въздушно нападение, а представители на украинската армия заявиха, че силите за противовъздушна отбрана са унищожили всички руски ракети, насочени към украинската столица.

Кметът на Харков в заяви в "Телеграм", че руски дронове са поразили гражданска инфраструктура, но засега няма информация за жертви.

Украинският президент Володимир Зеленски снощи изрази недоволството си от резултатите от проверката на всички бомбоубежища в страната, след като трима души загинаха, тъй като не са успели да се доберат до едно от укритията по време на руски въздушен удар срещу Киев, допълва Ройтерс.

В редовното си видеообръщение Зеленски посочи, че е получил обобщени данни за "готовността и неподготвеността" на убежищата от министъра на вътрешните работи Игор Клименко, министъра на стратегическите отрасли на промишлеността Олександър Камишин и вицепремиера Олександър Кубраков.

"Резултатите са меко казано незадоволителни", каза Зеленски. "До петък ще бъдат подготвени съответните проекторешения ... за осигуряването на подходяща защита за нашите хора във всички украински градове", допълни той.

Смъртните случаи от първи юни предизвикаха обществен отзвук и Зеленски обеща да даде остър отговор, който изглежда, че е насочен към кмета на Киев Виталий Кличко, коментира Ройтерс.

Кличко призна, че носи известна отговорност, но посочи, че има и други виновни лица, особено съюзниците на президента, които са били назначени на ръководни общински постове.

На 4 юни Камишин заяви, че първоначалната проверка е установила, че почти половината от бомбоубежищата в Киев са затворени или негодни за използване.

Междувременно заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр, цитирана от Ройтерс, каза, че украинските сили са си възвърнали контрола върху още три села. Тя написа в "Телеграм", че през последната седмица украинските сили са отвоювали седем села по протежение на около 100-километрова линия от запад на изток, която се пада югоизточно от град Запорожие. Сред тях са и последните три - Лобковое, Левадное и Новодаровка.