По-малко от месец преди президентските избори в САЩ през ноември настоящият президент Доналд Тръмп изостава от кандидата на Демократическата партия Джо Байдън с 16 процентни пункта, показва проучване, проведено от агенцията SSRS по поръчка на Си Ен Ен (CNN).

От запитаните гласоподаватели 57 процента са заявили, че ще гласуват за Байдън, 41 процента - за Тръмп, а 1 процент - за друг кандидат. Това е най-голямата разлика между двамата, регистрирана в проучванията на телевизионния канал от началото на кампанията. Девет от десет гласоподаватели заявяват, че вече са решили за кой кандидат ще гласуват на изборите.

Едва 8 процента казват, че може да променят решението си, а 1 процент нямат предпочитание към никого засега. Това означава, че просто няма достатъчно избиратели, отворени за убеждаване да променят нагласите си, коментира Си Ен Ен.

Междувременно стана ясно, че заразата с коронавируса се разпространява в Белия дом.

Съветникът Стивън Милър е дал положителна проба, съобщи Ройтерс, като се позовава на репортер на Ен Би Си. Милър е поредният случай, установен в тесния кръг на американския президент Доналд Тръмп, след като той самият беше диагностициран с коронавирус миналата седмица.

Сред заразените има четирима членове на пресслужбата на президента, асистенти, един сенатор и член на републиканския национален комитет.

Положителна проба за коронавирус е дал и адмирал Чарлс Рей, заместник-командир на бреговата охрана на САЩ, съобщи Пентагонът. Поради това редица високопоставени военни командири, които са били в контакт с него, са се самоизолирали, но засега всички са дали отрицателни проби.