Германската канцлерка Ангела Меркел призова Русия да разследва вероятното отравяне на руския опозиционер Алексей Навални и да потърси отговорност от извършителите, предаде Ройтерс.

Германските лекари, които лекуват Навални в болницата "Шарите", по-рано днес заявиха, че той е бил отровен преди да изгуби съзнание в самолет в Русия миналата седмица.

"Извършителите трябва да бъдат разкрити и да понесат отговорност", каза Меркел в съвместно изявление с външния министър Хайко Маас.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални вероятно е отровен с невропаралитично вещество, обявиха от болницата в Берлин, в която от събота се намира блогърът. Навални все още е в кома. Германските власти твърдят, че засега състоянието му е стабилно.

Веществото, открито в организма на Навални, засега не е известно. Клиничните изследвания показват, че то е от групата на инхибитори на холинестераза. Данните са потвърдени от различни лаборатории в Германия.

Като антидот Навални е започнал да приема атропин. Лекарите в берлинската болница обаче не могат да гарантират крайния резултат. Неизвестни остават трайните последици, особено за нервната система.

Инхибитори на холинестеразата се използват при медикаменти, но също така при пестициди и отровни бойни вещества. При поглъщане в по-големи дози ефектът се проявява от 30 до 90 минути.

Симптомите наподобяват описаните от говорителката на Навални - задух, силно гадене, стомашни спазми, изпотяване, колапс. Ако не е било принудителното кацане в Омск, вероятно Навални е щял да почине.

"Приехме Навални в кома. Спасихме живота му с много усилия и работа", каза по-рано Александър Мураховски, главен лекар на Спешното отделение в Омск.

Руските лекари обаче не са открили следи от отрова в организма на Навални. Диагнозата им беше "нарушение на обмяна на веществата, което е предизвикало рязък спад на кръвната захар."

"Не сме координирали диагнозата с никого. Ние направихме това, което нашите лекари настояваха и бяха длъжни да направят. Ако бяхме открили някаква отрова и някой я беше потвърдил, за нас щеше да бъде по-лесно", допълни Анатолий Калинченко, заместник главен лекар на Спешното отделение в Омск.

Лекарите в Берлин съобщиха, че състоянието на Навални е критично, но стабилно. Той продължава да е на изкуствено дишане. Пред болницата германските власти наредиха да патрулират полицаи.