Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че Европа трябва спешно да реформира Шенгенското пространство за свободно движение след последните терористични атаки във Франция и Австрия, предаде Ройтерс.

"Искам да спомена системата за влизане и излизане в Шенгенското пространство, която трябва да е готова през 2022 година. Жизненонеобходимо е да се знае кой влиза в Шенгенското пространство и кой излиза от него", каза Меркел след среща с други европейски лидери.

Европейските страни имат нужда от координиран и бърз отговор за справяне с терористичната заплаха, заяви френският президент Еманюел Макрон след видеоконферентната среща с други лидери от ЕС, посветена на борбата срещу ислямисткия екстремизъм, предаде Франс прес.

Според Макрон този отговор трябва да включва изготвяне на общи бази данни, обмен на информация и втвърдяване на присъдите. Той също заяви, че Европа трябва да преразгледа начина, по който функционира Шенгенското пространство с отворени вътрешни граници.

В срещата, освен Меркел и Макрон, участваха австрийският канцлер Себастиан Курц, който беше в Елисейския дворец с френския президент, холандският премиер Марк Рюте, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Те обсъдиха "решителната борба срещу терористичната пропаганда и речта на омразата в интернет", каза Макрон.

"Интернет е пространство на свобода, социалните ни мрежи също, но тази свобода съществува само ако има сигурност и ако не е убежище за тези, които поругават ценностите ни или се стремят да индоктринират с убийствени идеологии", каза Макрон.

Сред приоритетите е завършването на въвеждането на системата за регистриране на имената на пътници.

"От решаващо значение е тази система да бъде напълно внедрена с бързо свързани помежду си бази данни, защото всяко нарушаване на сигурността на външната граница или вътре в страните членки е риск за сигурността на всички страни членки", каза Макрон.

Макрон осъди злоупотребата с правото на убежище в много европейски страни от трафиканти или от хора, които идват от страни, където не се води война.

Европа иска да запази границите си отворени, но да защити по-добре външните си граници, заяви Макрон, цитиран от Ройтерс.

Меркел настоя, че обсъжданите мерки не са борба на християнството срещу исляма, а борба на демократично общество срещу терористични и антидемократични поведения.

Австрийският канцлер Себастиан Курц пък заяви, че има хиляди чуждестранни терористични бойци, които или са оцелели от боевете в Сирия и Ирак, или не са успели да отидат там.

Австрийският канцлер Себастиан Курц

Снимка: AP/БТА

"Много от тях са в затвора. Някои от тях вече са освободени и тъжната истина е, че много от тях ще бъдат освободени в следващите години. Това са бомби със закъснител и ако искаме да защитим цялата си свобода, трябва да ограничим свободата на тези хора", заяви Курц, цитиран от Франс прес.

Освен това "тероризмът има идеологическа основа - ислямизмът и политическият ислям. Трябва да се борим с това на всички равнища. Политическият ислям и радикализацията са хранителна среда за тероризма", заяви австрийският канцлер, цитиран от ТАСС.