Италианският премиер Джорджа Мелони и президентът на САЩ Джо Байдън потвърдиха подкрепата на двете им страни за Киев и ангажимента да се избегне ескалация в Близкия изток, а също така и защитиха правото на свободно корабоплаване в Червено море, където хусите атакуват търговски кораби, предаде АНСА, цитирана от БТА.

Мелони беше приета от Байдън вчера в Овалния кабинет на Белия дом. Там държавният глава на САЩ я посрещна сърдечно, изтананиквайки дори в началото на срещата нотки от "Georgia on my mind" на Рей Чарлз.

Мелони е на обиколка в САЩ и Канада. Това е и втората й визита в САЩ за по-малко от година.

Целта на обиколката е да представи приоритетите на италианското председателство на Г-7 пред партньорите на Италия от Голяма седморка. Сред тези приоритети са, освен гореспоменатите теми, и миграционния въпрос, както и изкуственият интелект.

По време на пътуването в САЩ и Канада Мелони взе със себе си и дъщеричката си Джиневра. Това е втори пореден уикенд, през който италианският премиер не е в Италия в момент, в който там има разпалени вътрешни дискусии относно използването на сила от полицията срещу пропалестински демонстранти в Пиза и Флоренция преди повече от седмица. Заради инцидента по-специално в Пиза дори имаше размяна на напрегнати реплики между президентството и канцеларията на Мелони.

Според някои анализатори поради тази причина именно Мелони не е дала пресконференция след разговора си с Байдън, за да избегне покачване на напрежението между двете италиански институции.

Предходният уикенд Мелони пък беше заедно с част от лидерите на Г-7 в Киев за втората годишнина от началото на руската инвазия в Украйна.

В началото на срещата си с Байдън вчера президентът на САЩ заяви, че е доволен да приеме отново Мелони и подчерта, че двамата са големи приятели. После Мелони му изброи приоритетите на италианското председателство на Г-7, като на първо място постави Африка, която се нуждае от подкрепа, за да се сложи край на незаконната миграция и на трафика на хора оттам към Европа. Тя подчерта, че този трафик е станал най-доходоносната престъпна финансова дейност на глобално ниво и това не може повече да бъде толерирано.

Темата за миграцията е актуална в САЩ, в момент, в който се води предизборната кампания за президентските избори през ноември. За да дискутират въпроса вчера и Байдън, и Тръмп, посетиха гранични райони с Мексико.

За Мелони управлението на миграционните потоци от Африка към Европа е една от основните цели и на "Плана Матеи" и не се изключва Италия да поиска от САЩ подкрепа в тази насока. Белият дом потвърди, че проучването на възможностите за сътрудничество в областите от общ интерес на африканския континент е споделена цел между Рим и Вашингтон. Като част от "Плана Матеи" в дневния ред на Мелони през идните седмици е предвидена и визита в Египет за среща с президента Абдел Фатах ас Сиси, който пък вчера разговаря по телефона с Байдън.

По темата за ивицата Газа по време на срещата Байдън заяви, че: "САЩ ще участват в мащабна операция за оказване на помощ в Газа, която ще започне през следващите дни". АНСА съобщава, че тук Байдън е направил лек гаф, бъркайки Украйна и Газа, но после се е коригирал.

Кризата в Близкия изток е ангажирала голяма част от разговора между лидерите на САЩ и Италия на фона на смъртта на десетки палестинци по време на доставка на помощи в северната част на ивицата. Пред Байдън Мелони е заявила: "Трябва да координираме действията, за да се избегне ескалация и подкрепяме изцяло усилията за посредничество от страна на САЩ". Тя е подчертала, че Рим се е фокусирал върху усилия относно разрешаване на хуманитарната криза в Газа. Мелони отново е изтъкнала привързаността си към идеята за конкретни стъпки за насърчаване на перспективата за две държави за два народа, което е единственото устойчиво дълготрайно решение на израело-палестинския конфликт.

Относно ситуацията в Червено море двамата лидери са на едно мнение за действия срещу хусите и Мелони е изтъкнала факта, че европейката мисия "Аспидес" е важен отговор на атаките на йеменските бунтовници срещу корабите, плаващи в този регион.

Относно Украйна Байдън е благодарил на Мелони за непоклатимата подкрепа за Украйна.

По време на визитата в САЩ Мелони обяви, че след 24 години задържане в тази страна в Италия ще бъде прехвърлен Кико Форти, италиански предприемач и бивш спортист, който беше осъден на доживотен затвор в САЩ по обвинения в убийство на сина на страдащ от деменция собственик на хотел във Флорида, който той бил в процес на придобиване. Форти твърди, че е обвинен по скалъпени от полицията във Флорида доказателства, а Италия от години се опитва да го прехвърли в италиански затвор. Мнозина съпоставят случая с Форти с този на американката Аманда Нокс, която беше осъдена в Италия за убийството на британската си съквартирантка там въпреки липсата на достатъчно доказателства в тази насока. Нокс обаче беше оневинена и освободена и вече е в родината си.

Относно уреждането на трансфера на Форти Мелони заяви, че това е резултат на непрестанна дипломатическа работа.

След срещата на Мелони с Байдън брифинг даде Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом. Той заяви, че САЩ подкрепят идеята за използване на замразени руски авоари в полза на Киев, но всяка една страна, в която се намират замразените авоари, трябва да решава сама за себе с как да действа. В САЩ президентът няма власт да постанови такова нещо и очаква решение на Конгреса, който работи по въпроса, като това ще бъде координирано със съюзниците от Г-7.

За Мелони Кърби каза, че Байдън я възприема като добра приятелка и силен съюзник, споделяща със САЩ безпокойствата пред общите предизвикателства. "Мелони несъмнено се прояви като един силен лидер, когато стана дума за подкрепа за Украйна", заяви Кърби.