Руските служби за сигурност задържаха най-малко 20 души в Крим за принадлежност към забранена ислямистка група, предаде Франс прес. Арестите бяха извършени след обиски на жилищата на заподозрените.

Техни адвокати определиха операцията като една от най-големите срещу мюсюлманското малцинство, подложено на силен натиск от страна на руските власти след анексията на Кримския полуостров, на която повечето от местните татари се противопоставиха.

Федералната служба за сигурност (ФСС) съобщи, че са арестувани "20 членове и лидери" на радикалното ислямистко движение Хизб ут Тахрир, искащо установяването на глобален халифат, в който да живеят всички мюсюлмани по света.

Движението е забранено в Русия от 2003 г. Москва смята Хизб ут Тахрир за международна терористична организация. Групировката си поставя за цел отстраняването на неислямските правителства чрез насилие и разрушаване на институциите на светското общество, отбелязва ТАСС.

При обиските са били открити и конфискувани значително количество пропагандни материали на Хизб ут Тахрир, както и комуникационни средства и носители на информация, използвани при воденето на незаконната им терористична дейност.

ФСС съобщи в същото изявление, че задържаните са пропагандирали идеология, базираща се на тероризма, и групата се е опитвала да вербува членове сред кримските татари, предаде още Франс прес.

Според адвокат Емил Курбединов след обиските, в които са участвали стотици полицаи и агенти на ФСС, са били арестувани общо 23 души.

"Това е една от най-големите акции за сплашване в Крим през последните пет години", заяви Курбединов. Според него сред арестуваните има правозащитници, борещи се за правата на политическите затворници на полуострова.

Според друг адвокат, Николай Полозов, са били обискирани най-малко 25 жилища. На адвокатите не е било позволено да присъстват на обиските.

От анексията на Крим през 2014 г. местните татари бяха подложени на силен натиск от руските власти. Тяхното събрание беше забранено и определено като терористична организация, а телевизията им беше затворена, отбелязва Франс прес.

Според Нариман Джелял, представител на общността на кримските татари, арестите днес са свързани с предстоящите президентски избори в Украйна, първият тур от които ще се състои в неделя.