Бившият руски президент Дмитрий Медведев заплаши днес с пълно поражение за Украйна, като повтори тезата на Москва, че страната е управлявана от неонацисти, предаде ДПА.

"За Русия е важно да унищожи до основи неонацизма в Украйна и да изтласка заплахата възможно най-далече от границите си, дори ако се наложи да стигне чак до границата с Полша", заяви в канала си в "Телеграм" Медведев, който сега е заместник-председател на руския Съвет за сигурност.

"Това не трябва да се допуска. Затова е толкова важно да се постигнат всички цели на специална военна операция. Да се отдалечат границите на заплахата за страната ни възможно най-далеч, дори това да са границите на Полша", подчерта бившият президент, цитиран от ТАСС.

Целта е "неонацизмът да бъде напълно унищожен". Иначе остава опасността дори и след преговори "новите кръвожадни господа, които се представят за законното правителство на Украйна да предизвикат отново световен конфликт", написа също Медведев.

Илва Йохансон: Европейският съюз иска да засили контрола срещу руските шпиони

Европейският съюз трябва да засили визовия контрол и сигурността на границите, за да предотврати влизането на руски шпиони в Шенгенското пространство, каза днес европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от АФП и БТА.

На пресконференция в Атина по въпроса за граничния контрол Илва Йохансон каза, че руският президент Владимир Путин "иска също да унищожи Европейския съюз... Ние сме заплаха за него, имаме демокрация, свобода, просперитет".

"Нуждаем се от по-строги проверки на молбите за визи и от по-голяма сигурност на нашите граници", добави тя.

От 7 март трябва да влезе в сила нова система за обмен на информация в Шенгенското пространство, уточни Илва Йохансон.

"Днес само половината от тези, които влизат в Европейския съюз с виза, се проверяват от системата за обмен на информация в Шенген. Това означава, че имаме много руснаци, които не се проверяват", изказа опасения тя.

Необходими са биометрични проверки, в случай че агентите използват фалшиви паспорти, каза още Йохансон и добави, че около 400 руски шпиони са били експулсирани от ЕС миналата година.

Във връзка с необходимостта от засилване на граничния контрол и използването на нови технологии, еврокомисарят оцени, че сегашният европейски бюджет от "6,6 милиарда евро за защита на границите не е достатъчен".

"България и Румъния също трябва да бъдат включени в Шенгенското пространство тази година, за да дадат своя принос за споделянето на полицейска информация", каза още еврокомисарят.