Заместник-председателят на Руския съвет за сигурност Дмитрий Медведев смята, че пандемията е възродила идеята за четиридневна работна седмица, но е необходимо да се премине към нея по начин, който няма да е в ущърб на икономиката, предава Риа новости.

За първи път Медведев обяви възможността за въвеждане на четиридневна работна седмица през лятото на 2019 г., когато като министър-председател участва и имаше изказване на Международната конференция на труда в Женева. Тогава темата получи широк обществен отзвук.

"Тогава със сигурност не уби, а се съживи", каза Медведев в интервю за руски медии, отговаряйки на въпроса дали пандемията е убила идеята за четиридневна работна седмица.

"Пандемията внесе своите цветове в тази история. Ясно е, че значителна част от хората са преминали към работа от разстояние и наистина работят не пет, а четири дни и по различен график, а вече някой обикновено изграждат работния си ден по различен начин. Затова мисля, че ние ще се върнем към тази идея ", каза той.

Медведев припомни, че "Единна Русия" формулира пакет от предложения за реформиране на трудовото законодателство, регулиращи дистанционна работа, работно време, свободно време, гаранции и компенсации, а тези промени в Кодекса на труда бяха приети от Федералното събрание и подписани от президента.

В същото време той подчерта, че не става въпрос за преминаване към четиридневна работна седмица за сметка на икономическото развитие.

"Но това не означава, че утре трябва незабавно да преминем към това, защото когато формулирах това, упреците веднага паднаха:" Къде сме сега, за какви четири дни, ние не се вписваме в пет дни, но икономиката има нужда да расте... Разбира се, не говорим за преминаване към четиридневен период за сметка на икономическото развитие", каза Медведев.

По негово мнение "тази идея е ценна сама по себе си като идея", тъй като "човечеството се движи към това да има повече пространство, да живее, да си почива, хората да изградят своя ден".

Медведев също припомни, че в Съветския съюз имаше шестдневна работна седмица, а след това имаше преход към петдневна.

"Не говоря за дейностите с непрекъснат производствен цикъл и т.н. и за онези видове услуги, които все още трябва да бъдат достъпни всеки ден. Не, говоря за стандартен тип работа. И така, четиридневната работна седмица очевидно дава определени предимства в някои случаи без, когато няма пандемия, защото създава за човек по-ефективен режим за управление на свободното време, но в същото време производителността на труда не трябва да пада, производствените показатели не трябва да падат, не трябва да възникват други проблеми. Ако това може да бъде комбинирано, тогава тази идея може да работи", подчерта той.