Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев нарече американския държавен глава Джо Байдън "позор за Съединените щати" и каза, че той няма право да се сравнява с Франклин Рузвелт, предаде Ройтерс.

В началото на речта си "За състоянието на Съюза" Байдън направи отпратка към изявление пред Конгреса на Рузвелт през 1941 г., в която той казва, че САЩ са изправени пред безпрецедентна повратна точка в историята, припомня БТА.

Президентът демократ освен това обвини републиканския си съперник Доналд Тръмп в преклонение пред Русия и, само две седмици, след като нарече Владимир Путин "откачен кучи син", каза, че има съобщение за руския президент за Украйна: "Ние няма да си тръгнем."

"Въпреки че Рузвелт беше немощен човек в инвалидна количка, той извади Америка от Депресията. Байдън, от друга страна, е луд човек с умствени увреждания, решил да завлече човечеството в ада", написа в социалната мрежа "Екс" Медведев, който е бивш президент на страната.

"Рузвелт, заедно със съюзниците си, включително СССР, се биеше за мир, докато Байдън активно и постоянно се опитва да започне Трета световна война", добави Медведев.

"Рузвелт се е бил срещу фашистите, но Байдън се бори за тях", пише още той на английски език. "Той е позорът на Съединените щати!", добави Медведев.

Медведев, който определяше себе си като либерален модернизатор, докато беше президент в периода 2008-2012 г., сега се представя като антизападен привърженик на Кремъл. Дипломатите казват, че неговите възгледи показват мисленето по висшите етажи на кремълския елит.

Войната в Украйна предизвика дълбока криза в отношенията на Русия със Запада, а Байдън разгневи руските власти с неговия коментар "откачен кучи син". Путин с иронична усмивка каза, че тези думи на американския президент показват защо Кремъл го предпочита пред Тръмп за втори мандат.

Байдън направи изказването си за Путин в твърдение за заплахите пред света, включително "този приятел Путин и другите", рискът от ядрен конфликт и съществуващите заплахи пред човечеството заради климатичните промени.

Путин описва САЩ като рушаща се империя, която заедно със своите съюзници иска да разруши Русия и да открадне природните ѝ богатства.