Изтребителят F-18, който опита вчера да доближи самолета на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу над международни води в Балтийско море, принадлежи на испанските Военно-въздушни сили, предаде вестник ABC, цитиран от РИА Новости. Изтребителят е част от мисията на НАТО за патрулиране на въздушното пространство на балтийските страни.

Пет изтребителя F-18 на испанските ВВС патрулират в балтийските държави, заедно със 140 души персонал. Испанският контингент е базиран в литовския град Шяуляе и ще остане в Прибалтика до края на август.

Патрулната мисия на НАТО сега включва испански, британски и унгарски военновъздушни сили.

Както по-рано съобщи руското министерство на отбраната, самолетът с министър Шойгу на борда е изпълнявал полет от Калининград до Москва и е бил ескортиран от два изтребителя на руския Балтийски флот Su-27. F-18 се опитал да се доближи, но пилотите на руските изтребители го отблъснали.

Какво обясниха от НАТО

НАТО обясни приближаването на своя изтребител с необходимостта от идентифициране на самолета (в който бил Шойгу). Представител на алианса заявил пред РИА Новости, че руският самолет е летял близо до въздушното пространство на НАТО и затова към него са били изпратени бойни единици от мисията на Балтийския въздушен патрул. "Веднага след като идентифицирането на самолета приключи, самолетите на НАТО се върнаха в базата", заяви служителят на алианса.

Случаи на прехващане на чуждестранни самолети от Русия

В началото на август Министерството на отбраната на Русия съобщи, че 12 пъти изтребители са били изпращани за прехващане или ескортиране на чужди военни самолети. Общо през първата седмица на месеца 39 чуждестранни самолета са провели въздушно разузнаване на границите на Русия.

Пентагонът отказва да спре разузнавателните операции в близост до руските граници въпреки призивите на Министерството на отбраната, отбелязват от ведомството.

Експертът от Центъра за военно-политическа журналистика Борис Рожин заяви по радио "Спутник", че такива полети на самолети от САЩ и НАТО напоследък се превърнали в система.

"Това е систематичен процес. През последните години американците пускат такива полети "на конвейер", използвайки разузнавателни самолети и дронове, които редовно летят около водите край Крим, а също над демаркационната линия в Донбас. Тези полети са свързани с политиката за увеличаване на военното присъствие на НАТО в Черно море, както и настоящите заплахи, изразени от САЩ чрез разполагане на две ударни групи в Средиземно море", коментира Борис Рожин. Според него целта на подобни действия на САЩ е да се увеличи натискът върху Русия.

На свой ред НАТО обвинява Русия в провокации, извършени от нейни изтребители над въздушното пространство на нейни членки. В края на октомври м.г. британски самолети бяха вдигнати под тревога заради подозрителен руски изтребител, който летял близо до британското въздушно пространство. Изтребители "Тайфун" бяха вдигнати под тревога като превантивна мярка срещу потенциално навлизане в британската зона на интерес на един или повече неидентифицирани самолети, съобщи тогава министерствота на отбраната на Великобритания.