Статутът му на ключов за Доналд Тръмп играч се затвърди още повече след тайното му пътуване до Пхенян. Шефът на разузнаването Майк Помпео, спечелил доверието на американския президент, в четвъртк стана негов държавен секретар в навечерието на важни събития, свързани с Иран и Северна Корея.

За да получи поста, на новия ръководител на американската дипломация му се наложи да успокои напрежението и да се опита да смекчи репутацията си на "ястреб" по време на процедурата за утвърждаването му в Сената, преминало особено хаотично.

Докато ръководеше ЦРУ, 54-годишният бивш военен и конгресмен от Канзас с всекидневните си и богати на графики брифинги стана един хората, които Доналд Тръмп, който мрази да чете дълги доклади, най-много слушаше. В средата на март президентът издигна кандидатурата му за поста на "умерения" Рекс Тилърсън, чиито разногласия с Белия дом бяха общоизвестни.

"Имаме един и същи начин на мислене /. . ./ между нас от самото начало има симпатия", обясни тогава милиардерът републиканец, оправдавайки избора на шефа на контраразузнаването, чиито дипломатически способности оставаха неизвестни допреди деликатните преговори със Северна Корея за ядрения й арсенал.

Откакто в края на януари 2017 г. застана начело на най-мощната разузнавателна служба в света, Помпео възприе агресивния и понякога войнствен тон, ценен от Тръмп, обещавайки едно по-"брутално" ЦРУ - особено спрямо Техеран и Пхенян.

Това са два много горещи въпроса, с които той веднага ще се сблъска в новата си роля на дипломат и по които вече започна да смекчава тона, уверявайки американските сенатори в средата на април, че не е нито "ястреб", нито "войнолюбец", както често го описват в пресата.

Най-напред той заяви, че дипломацията не е казала последната си дума, въпреки че на 12 май се очаква американският президент "да загърби" иранското ядрено споразумение, на което самият Помпео е яростен критик.

"Никога не съм бил привърженик на смяната на режима" в Северна Корея, каза още той, уверявайки, че се е приготвил за бъдещата историческа среща между Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, която на теория ще се състои в началото на юни.

Това беше преди да се разбере, че в края на март - началото на април тайно е пътувал до Пхенян, за да се срещне с Ким Чен-ун, с когото, според Тръмп, е установил "добри взаимоотношения".

Тази високорискова мисия допълнително затвърди мястото му във външнополитическите планове на президента Тръмп, но не улесни утвърждаването му от Сената. Републиканците се сплотиха зад един от своите, но много демократи, които одобриха номинацията му за ЦРУ, този път го лишиха от подкрепата си.

"Според мен Помпео е прекалено войнствен и не трябва да е ръководител на дипломацията", заяви тази седмица лидерът на демократическата опозиция в Сената Чък Шумър. "Той не успя да ме убеди, че ще успее да направи един непредсказуем президент по-умерен", добави той.

Други упрекнаха Помпео за това, което е казвал в миналото за мюсюлманите и хомосексуалните и го призоваха да уважава всички, без да се отказва от възгледите си.

Докато преодоляваше препятствията, той постоянно се ползваше от силната подкрепа на президента Тръмп, който дебело подчертаваше безупречното образование на родения в Калифорния Помпейо, завършил с отличие престижната военна академия в Уест Пойнт и право в Харвард.

Ожесточената битка на републиканците срещу Хилари Клинтън и разследването на атентата в Бенгази, отнел живота на американския посланик в Либия през 2012 г., позволиха на Помпео да излезе на сцената и впоследствие той се възползва от възможностите, които го приближиха до Доналд Тръмп.

Оттогава Помпео, който се смята, че има големи политически амбиции, успя да избегне открита критика срещу президента. Това постави под съмнение заключенията на разузнавателните служби по случая за руската намеса на президентските избори през 2016 г. Твърдолинеен спрямо Русия, Помпео спомена и за възможна нова руска хакератака на междинните избори за Конгрес през ноември.

*Пол Хендли и Франческо Фонтемаджи от Франс прес/Превод: БТА