Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс е подал документите си за участие в надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г., предаде Ройтерс, като се позова на данни от американската Федерална избирателна комисия.

Според хора, близки до 63-годишния политик, се очаква той да постави официалното начало на кампанията си за първичните избори на републиканците в сряда с видеообръщение и реч в щата Айова, който е първият, който ще гласува при определянето на номинацията.

Така в спора за кандидатурата на Републиканската партия 48-ият вицепрезидент на САЩ ще се изправи срещу бившия си шеф Доналд Тръмп, само две години след като мандатът им завърши с щурма на Капитолия от привърженици на Тръмп, при който дори в един момент е имало реална заплаха за живота на Пенс, отбелязва Асошиейтед прес.

Той стана мишена на гнева им, след като отказа да подкрепи бившия президент при опита да му да обърне резултатите от изборите през 2020 г., въпреки че през мандата им беше лоялен към него.

Според социологическите проучвания фаворит за спечелването на номинацията на републиканците е Тръмп, а на второ място е губернаторът на Флорида Рон Десантис. Според привържениците си Пенс е надежден консерватор, който ще продължи успешно политиката на правителството "Тръмп", само че без постоянните шумни скандали, които съпътстваха това управление.

Въпреки че Пенс често изтъква постиженията на тандема с антисистемния Тръмп, номинирането на бившия вицепрезидент за кандидат на Републиканската партия за изборите през 2024 г. в много отношения ще означава връщане към позиции, на които партията дълги години бе изразител и които традиционно бяха свързвани с елита ѝ, но от които Тръмп се отказа, след като промени коренно образа на партията при управлението си, отбелязва Асошиейтед прес.

Пенс отправя предупреждения за все по-нарастваща популистка вълна в партията, а според съветниците му той ще бъде единственият традиционен консерватор от Рейгънов тип в надпреварата.

Бившият вицепрезидент е убеден противник на правото на аборт и подкрепя въвеждането на национална забрана за тази процедура. Пенс, който описва себе си като "християнин, консерватор и републиканец, в този ред", от месеци подготвя почвата за очакваото обявяване на кандидатурата си с изяви в различни щати като Айова, Южна Каролина и Ню Хемпшир, където посещаваше църкви, произнасяше политически речи и се опитваше да привлече потенциални дарители за кампанията си.

Една от причините той и екипът да изберат Айова за отправна точка на кампанията му е, че според тях този щат и големият брой избиратели християни евангелисти са от ключово значение за спечелването на първичните избори на републиканците.

По външнополитическите въпроси той е за предоставяне на по-голяма помощ за Украйна и се обявява срещу "апологетите на Путин" в Републиканската партия, които по думите му не жалаят да се противопоставят на руския лидер.