Мъжът, убил 51 души в две джамии в новозеландския град Крайстчърч през март, оттегли молбата си процесът му да бъде преместен в Окланд, предадоха световните агенции и БТА.

Брентън Тарант говори по видеовръзка от строго охранявано отделение на затвор в Окланд на заседание по делото в Крайстчърч. През юни 28-годишният австралиец пледира невинен по повдигнатите му обвинения в тероризъм, 51 убийства и 40 опита за убийство.


Атаката в две джамии на 15 март е най-масовото убийство в историята на Нова Зеландия. Тарант, привърженик на теорията за превъзходството на бялата раса, показвал на живо нападението във Фейсбук в продължение на 17 минути, преди от социалната мрежа да прекъснат връзката.

Адвокатът на Тарант каза в препълнената съдебна зала в Крайстчърч, че неговият клиент оттегля молбата си за преместване на процеса в Окланд.

Делото ще започне на 2 юни догодина и се очаква да продължи между 6 и 12 седмици. Първоначално било предвидено процесът да стартира през май, но той бил отложен, за да не съвпадне със свещения за мюсюлманите месец Рамазан.