Докато германският канцлер Олаф Шолц беше зает с опитите да запази коалицията си, някой с маска за Хелоуин се опита да проникне в дома му, съобщава германското издание "Шпигел", цитирайки служители по сигурността и публикувайки скрийншот от записите на камерите за наблюдение на сградата.

В неделя вечерта лице, носещо ръкавици, качулка, маска и челник, проникнало в апартаментен комплекс в историческия център на Потсдам, където живее Шолц. Взломът не е успял, защото при опита му за проникване в апартамента мъжът бил забелязан от домуващите в сградата и избягал. Крадецът се издирва.

Самият Шолц не е бил в апартамента си в Потсдам по време на престъплението, преговарял е на заседанието на коалиционния комитет в канцлерството. Според първоначалните констатации не се предполага, че кражбата е била насочена конкретно срещу Шолц, каза говорител на полицията.

Полицията изяснява как крадецът е проникнал в жилищната сграда. Според "Шпигел" предпазните мерки за апартамента на канцлера са затегнати. Полицията в Потсдам не пожела да коментира това.

Канцлерът Шолц живее със съпругата си, министърът на образованието на Бранденбург Брита Ернст (SPD), в жилищната сграда в Потсдам. Двойката вече веднъж се е местила в Потсдам. Когато Шолц беше федерален министър на финансите и вицеканцлер, той живееше близо до моста Глиникер - също в жилищна сграда. В тази сграда също бе проникнато през ноември 2018 г. - въпреки най-високото ниво на сигурност и денонощна охрана. Извършителите тогава влязоха в апартамент над жилището на Шолц, въпреки че полицията в Потсдам отговаряше за защитата на тогавашната резиденция на вицеканцлера, входът на сградата беше заключен и се наблюдаваше от служители. Според полицията "не е оптимално" да се охранява лице, което трябва да се защити в обща жилищна сграда, защото не е законово възможно да проверява всички хора, които искат да влязат в къщата, за да посетят други наематели.