При руски въздушни удари тази нощ бе поразено пристанището на украинския град Измаил, заяви областният управител на Одеска област Олег Кипер, цитиран от Ройтерс.

Измаил е едно от дунавските пристанища на Украйна, които играят важна роля при износа на украинско зърно по маршрути, алтернативни на черноморските.

Миналата седмица в района имаше и взрив на товарен кораб близо, пътуващ за Украйна. Експлозията стана на кораб "Сеама" при вливането на река Дунав в Черно море. Корабът е превозвал цимент от Турция за украинския град Измаил. Вследствие на взрива е наводнено машинното отделение. Експлозията може да е причинена от морска мина, съобщи Телеграм каналът Топор.

При руската атака тази нощ, продължила повече от два часа, са ранени двама души и са нанесени щети на пристанищна инфраструктура, складове и на над 30 камиона и автомобила, информира Кипер в комуникационното приложение "Телеграм".

Украинските въоръжени сили заявиха, че са свалили 26 от 38 дрона иранско производство, за които Украйна казва, че са изстреляни от Русия.

Москва увеличи интензитета на въздушните си атаки по украински пристанища на река Дунав, сред които Измаил и Рени, след като през юли се оттегли от зърнената сделка, която гарантираше износа на украинско зърно през Черно море, отбелязва Ройтерс.

При руски ракетен удар бе поразено предприятие в южния украински град Кривой Рог, каза кметът на града Олександър Вилкул. За момента няма данни за жертви. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди информацията от независим източник и че за момента няма изявление от руска страна.

Вследствие на украинска дронова атака по руската Курска област бе прекъснато електрозахранването в седем населени места в областта, каза днес областният управител Роман Старовойт, цитиран от Ройтерс. Старовойт уточни, че няма информация за ранени.

По-рано руското министерство на отбраната заяви, че около 05:30 ч. местно време системите за противовъздушна отбрана са свалили един украински дрон над Курска област, отбелязва Ройтерс.

Руски сили за противовъздушна отбрана са отблъснали снощи атаки на украински дронове и над Белгородска. Най-малко 11 от апаратите са били унищожени. И двете области, които граничат с Украйна, многократно са били атакувани в хода на войната. 

На удари с ракети и дронове беше подложен снощи и окупираният полуостров Крим. Назначената от Москва администрация обяви временно въздушна тревога.

Защитниците на полуострова са свалили украинска ракета, насочена срещу военното летище "Белбек" край Севастопол.