Израелската армия нанася масирани удари в ивицата Газа в тези часове, съобщи говорителят на израелските отбранителни сили Даниел Хагари, цитиран от ТАСС. Израелската армия използва стотици изтребители с подкрепа от артилерия и бойния флот. Атаката е успяла да разцепи анклава на две.

"В тези часове има широкомащабна атака срещу терористични цели на земята и под земята, говорим за унищожаване на терористи. Ние нападаме масово, сега има много сериозна атака", каза той на вечерен брифинг. Според Хагари ударите ще продължат и през следващите дни. 

Според него израелските военни са завършили напълно обкръжението на град Газа, заемайки позиции на брега на крайбрежния град, но хуманитарният коридор за излизане на местното население на юг от ивицата ще продължи да функционира.

"Днес има Северна Газа и Южна Газа. Ние все още позволяваме на хуманитарния коридор да работи, така че жителите на северната част да могат да се движат и да се евакуираме на юг, това движение в една посока - от север на юг. Ще продължим да атакуваме северната част на ивицата и град Газа", каза той.

За "интензивен обстрел" около няколко болници в северната част на Газа, включително близо до болница Ал-Шифа, съобщава Le Monde". 

Според ръководителя на пресслужбата на правителството на "Хамас" Саламе Мааруф, цитиран от Агенция Франс Прес, бомбени атаки са извършени по-специално близо до болницата Ал-Шифа, най-голямата в ивицата Газа.

Според пресслужбата на правителството на "Хамас" израелската армия е извършвала интензивни бомбардировки в неделя вечерта "за повече от час" около няколко болници в северната част на ивицата Газа, където интернет и телефонните линии са били повредени.

Ударите бяха нанесени малко след като израелската армия отново обвини "Хамас", че използва болници в продължаващата война срещу Израел. Правителството на "Хамас" заяви, че е готово в неделя вечерта да приеме "международна анкетна комисия", която да инспектира болниците и да гарантира, че те не се използват за военни цели от ислямисткото движение. 

Според "Ал Джазира" бойци на Хамас устройват засада на израелски войски, опитващи се да обкръжат град Газа, докато опустошителните въздушни удари продължават.

Тежките бомбардировки на Израел над Газа се засилиха, особено на север, където много цивилни остават в капан и не могат да избягат.

СЗО е загрижена, след като Израел удари близо до болница "Ал Кудс". Световната здравна организация изрази загриженост за безопасността на пациентите, здравните работници и хилядите хора, приютили се в болница "Ал Кудс" в град Газа.

По-рано Израел удари района на болницата, като рани 14 души и нанесе щети на сградата.

Снимка: БТА/AP

Израелските въоръжени сили заявиха днес и, че са разкрили мрежа от тунели на "Хамас", командни центрове и ракетни установки под и в близост до болници в Северна Газа, предаде Ройтерс.

"Хамас систематично използва болници като част от своята военна машина", каза пред репортери главният израелски военен говорител вицеадмирал Даниел Хагари.

Ислямистката групировка "Хамас" отрича тези обвинения и обвинява Израел, че разпространява лъжи, посочва Ройтерс.

Хагари представи пред медиите видеоматериали, снимки и звукови записи, които по думите му демонстрират стратегията на "Хамас" да използва болници като прикритие и да пречи на цивилните да напускат зоните на сражения. Той също така каза, че над 800 ракети, изстреляни от Газа срещу Израел по време на войната, са паднали в анклава, при което са били убити много палестинци.

Подкрепяната от Иран групировка "Хамас" сама произвежда някои от своите ракети и също така получава ракети от чужбина. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е възможно думите на на Хагари да бъдат потвърдени от независими източници. Израел от седмици привлича вниманието към основната болница в Газа, "Аш Шифа", обвинявайки "Хамас, че я използва като щит за своите подземни оперативни центрове.

Хагари сега отправи подобни обвинения за две други болници в Северна Газа - финансираната от Катар болница "Шейх Хамад" и болница, построена от организации от Индонезия.

На кадри от два видеозаписа за катарската болница се виждат входове на тунели на "Хамас" и бойци на "Хамас", които стрелят по израелски войници от вътрешността на болницата, каза Хагари. Да една сателитна снимка се виждат ракетни установки, разположени от другата страна на улицата срещу индонезийската болница, добави той.

"Те изстрелват ракети срещу Израел на 75 метра от болница. Защо? Знаят много добре, че ако Израел нанесе удар по такава площадка за изстрелвания, болницата ще бъде повредена", заяви Хагари.

Израелски сухопътни сили с въздушна и военноморска поддръжка обкръжиха най-големия град в Газа и се сражават с бойци на "Хамас", посочва Ройтерс. Войната започна на 7 октомври, когато "Хамас" извърши нападения през границата, при които бяха убити 1400 души в Израел и около 240 заложници бяха отведени в Газа. Около 9770 палестинци бяха убити, което предизвиква все по-голямо международно безпокойство относно тактиките на Израел.