Хиляди хора протестираха днес в Прага срещу чешкото правителство и бедността на събитие, проведено под лозунга "Чехия срещу бедността" и организирано от новата политическа партия "Право. Уважение. Професионализъм" (ПУП), предаде Франс прес.

"Събрахме се днес, за да се надигнем срещу тази бедност", заяви Индрих Райхъл, адвокат и лидер на партията ПУП, която организира митинга, пред тълпата, събрала се на Вацлавския площад в Прага.

Чешката република е изправена пред рекордни нива на инфлация през последната година, главно поради скока на цените на енергията, причинени от войната в Украйна, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

През февруари годишната инфлация в страната с 10,5 милиона жители, членка на Европейския съюз и НАТО, достигна 16,7 процента.

Снимка: AP/БТА

Демонстрантите призоваха правителството на десноцентристкия премиер Петър Фиала да подаде оставка, а Индрих Райхъл каза, че иска да бъде създадено правителство, което "е загрижено преди всичко за интересите на чешките граждани".

Демонстрантите критикуваха също така НАТО и призоваха за незабавен мир в Украйна, която се бори с руската инвазия повече от година.

Чешките медии съобщиха, че протестиращ с мегафон е призовал тълпата да събори украинското знаме, закачено на сградата на Националния музей, който се намира на площада.

Снимка: AP/БТА

Противниците на правителството на Петър Фиала твърдят, че той се грижи повече за Украйна, отколкото за собствения си народ.

Чехия е изпратила значителна военна и хуманитарна помощ на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., посочва АФП.