Хиляди демонстранти, облечени в розово, протестираха в много градове в Мексико и в чужбина в неделя на "марш за демокрация", насочен срещу управляващата партия преди изборите за президент и парламент в латиноамериканската страна на 2 юни, съобщи Асошиейтед прес.

Протестите, свикани от мексиканските опозиционни партии, призовават за свободни и честни избори и се обявяват срещу корупцията само дни след като управляващата партия Морена обяви кандидата си за президент - доскорошната кметица на столицата Мексико Клаудия Шейнбаум.

Снимка: AP/БТА

Тя е широко възприемана като последовател на популярния сред избирателите президент Андрес Мануел Лопес Обрадор. Той е боготворен от много гласоподаватели, които казват, че на изборите през 2018 г. е изместил партиите на елита от властта и представлява работническата класа.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Но 70-годишният президент също така е обвиняван, че с ходовете си е застрашил демокрацията в страната. През миналата година той оряза финансирането за електоралния орган на Мексико, Националния избирателен институт (ИНЕ), и отслаби контрола върху разходите за политически кампании, което според ИНЕ може "само по себе си да отрови демокрацията".

Снимка: AP/БТА

Цветът на ИНЕ, розово, е използван като символ от демонстрантите, добавя БТА.

Лопес Обрадор освен това е нападал словесно журналисти по време на многочасови пресконференции, често критикува мексиканското правосъдие и твърди, че съдии са част от консервативен заговор срещу правителството му.

Освен в столицата Мексико и други мексикански градове демонстрации се проведоха в САЩ и Испания.

Снимка: AP/БТА

Въпреки това президентът остава много популярен, а съюзникът му Шейнбаум води в проучванията на общественото мнение с 64 процента.

Най-близкият ѝ конкурент, сенаторката Сочитл Галвес, има подкрепа в анкетите от едва 31 процента.