Полетът на марсохода продължи повече от 8 месеца. Инженерите от центъра за управление на полета край Лос Анджелис обявиха, че доставянето на повърхността на Червената планета на еднотонния шестколесен всъдеход, който се захранва с ядрена енергия, е много рискована операция даже и при най-благоприятните обстоятелства, отбелязва БТА.

Марсоходът „Кюриосити” (любопитство) се подготвя за кацането на Марс, което е планирано за понеделник сутрин. Метеорологичните условия на повърхността на планетата са благоприятни. Два орбитални апарата – „Марс-Одисей” и „MRO” – са готови да транслират информацията от марсохода на Земята, съобщиха специалистите от НАСА на последната пресконференция преди кацането, предаде РИА Новости. „Всички системи функционират нормално, апаратът е във фаза на подготовка за навлизане в атмосферата, космическият апарат е правилно насочен. Акумулаторите му са заредени на 100% и имаме устойчива връзка с него”, посочи заместник-ръководителят на проекта Брайън Порток.

Една от задачите на "Кюриосити" ще бъде да изследва кратера Гейл, възникнал от метеоритен удар преди 3 милиарда години. В центъра на кратера с радиус 155 км се издига чудновата планина с височина към 4800 метра, образувана вероятно от седименти и действието на ветрове.

Предвижда се мисията на "Кюриосити" да продължи две земни години.