Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с представители на Американския еврейски комитет и водещи еврейски организации в Лос Анджелис, съобщиха от Министерството на външните работи. Срещата се проведе в контекста на 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ и на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Една от основните теми в разговора бе терористичното нападение на "Хамас" срещу Израел. "България осъжда по най-категоричен начин терористичните атаки на "Хамас" в Израел. Солидарни сме с израелския народ в този момент. Взетите за заложници цивилни граждани трябва да бъдат незабавно и безусловно освободени. Подкрепяме всички, които в действията си се водят от волята да се сложи край на насилието. В основата на подхода ни е опазването на демократични ценности и фундаментални принципи, сред които борбата с антисемитизма", наблегна вицепремиерът.

Мария Габриел представи усилията на България за борбата с антисемитизма, както и предприетите действия по изпълнението на националните ни ангажименти като пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Вицепремиерът открои и приемането на първия в България Национален план за борба с антисемитизма. Националният план е разработен в съответствие със Стратегията на Европейската комисия за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския начин на живот (2021-2030 г.). Предвидено е всяка година да бъде представян и отчет за изпълнението на дейностите, заложени в него.

Във фокуса на дискусията бяха и теми като новите технологии и превръщането на България в регионален иновационен хъб. Вицепремиерът наблегна, че "България може да бъде фактор за стабилност в региона на Югоизточна Европа и надежден партньор на НАТО за сигурността в Черноморския регион".

Подновяването на стратегическия диалог на България със САЩ и заложените цели за борба с дезинформацията бяха също сред обсъжданите теми.