Това предадоха Ройтерс и БТА за трагедията на концерт на американската певица Ариана Гранде в британския град късно снощи.

На концерта са присъствали предимно млади хора.

Тереза Мей: Отвратителна атака

По-късно през нощта британският министър-председател Тереза Мей заяви, че става дума за тероризъм.

В първото си официално изявление след трагедията тя нарече инцидента "отвратителна терористична атака“.

Взривът прогърмял малко след края на концерта (около 0:40 ч българско време), твърдят свидетели. След това настъпила паника.

"Ние се отправяхме към изходите и вече бяхме точно пред вратата, когато трясна мощна експлозия и всички закрещяха", каза посетителка на концерта, цитирана от Ройтерс.

"Беше наистина огромна експлозия - блъсна ме право в гърдите. Настана паника, всеки крещеше и тичаше, опитвайки се да излезе навън", добави тя.

Броят на жертвите вероятно ще нарасне

"До този момент е потвърдена гибелта на 19 души, а около 50 са ранените. В момента третираме случая като терористичен инцидент, докато не получим друга информация", писа в Туитър говорител на градското полицейско управление.

Виж снимки >>

Репортер на Би Би Си съобщи в пряк ефир от мястото на събитието, че броят на жертвите може да достигне десетки души, но за това било още рано да се говори.

Целият околен район бе блокиран, спряно бе всякакво движение. Властите предупреждават гражданите да избягват района.

Сапьорска група е изпратена на мястото, съобщи телевизия "Скай нюз".

Компанията, която управлява жп линията, минаваща близо край стадиона спряла движението на всички влакове там ", че по обезвреждане на бомби.

Говорител на певицата Ариана Гранде каза, че тя не е пострадала. Видеокадри, качени в Туитър, показаха крещящи посетители на концерта, бягащи навън от залата в опит да се спасят.

Атентатор самоубиец?

Първоначално очевидци съобщиха за голяма експлозия в "Манчестър арена" - най-голямата покрита зала в Европа, малко след края на концерта на Гранде, когато хората вече напускали арената.

Ройтерс цитира двама американски служители, пожелали анонимност, според които първите признаци говорят, че атентатор самоубиец е причинил експлозията.

На друго централно място в града сапьорски екип извърши контролирана експлозия на съмнителен пакет, но се оказа че той не е опасен. Преди това властите информираха населението да не се паникьосва от новия взрив, защото той е контролиран.

Родители издирват децата си

Основната маса посетители на концерта са били непълнолетни, твърдят британски медии. Те публикуват и първи снимки от местопроизшествието. На тях се виждат хора с разкъсани дрехи.

Пристигнали там медицински работници им оказват помощ, спирайки кървене от раните им. В социалните мрежи се разпространяват съобщения за деца, от които няма сведения и с които родителите не могат да се свържат.

В близките часове се очаква в кабинета на премиера Тереза Мей на Даунинг стрийт 10 в Лондон да бъде свикано спешно заседание на правителствения комитет за извънредни ситуации, известен като "Кобра".

***

"Манчестър арена" е най-голяма зала (фактически покрит стадион) в Европа, открита през 1995 г. Тя има капацитет за 21 000 посетители, според данни от уебсайта й, и е популярно място за концерти и спортни прояви.

Ройтерс припомня, че Великобритания е в състояние на втора най-висока степен на тревога за терористична заплаха, която означава, че атентат от екстремисти се смята за силно вероятен.