Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви днес, че е малко вероятно да има война, но призова иранските въоръжени сили да повишат способностите си за отбрана, предаде Ройтерс.

Вчера Иран обяви намерения да повиши капацитета си в областта на балистичните и крилатите ракети и да придобие съвременни изтребители и подводници, за да подобри отбраната си. Това стана на фона на засиленото напрежение със САЩ, след като Вашингтон се оттегли от споразумението за иранската ядрена програма, отбелязва Ройтерс.

"Аятолах Хаменей подчерта, че, въз основа на политическите оценки, няма вероятност да има война, но добави, че въоръжените сили трябва да бъдат бдителни и да повишат способностите на личния си състав и техника", гласи съобщение на официалната му страница.

Иранският върховен лидер е казал това пред командването на противовъздушната отбрана на страната.

В петък Иран отхвърли призив на Франция да преговаря по бъдещите си планове в ядрената сфера, своя арсенал от балистични ракети и ролята си във войните в Сирия и Йемен.

Миналия месец иранският президент Хасан Рохани заяви, че военната мощ на страната е онова, което спира САЩ да я нападнат.