Френският президент Еманюел Макрон определи като "неприемливо" струпването на руски войски по украинската граница и призова за твърд подход към Москва, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Ситуацията днес и нивото на напрежението по границата е напълно контрапродуктивно и неприемливо", заяви Макрон в интервю за американската телевизия Си Би Ес.

Той каза, че е важно да има диалог с Русия, но подчерта, че трябва да се очертаят "ясни червени линии", включващи възможни санкции, по отношение на Русия във връзка с Украйна.

"Никога няма да приемем нови военни операции на украинска земя", каза Макрон.

Според него е необходимо да се ускорят дипломатическите усилия за успокояване на напрежението, но в разговорите с Русия трябва да се действа "ясно и твърдо".

"Мисля, че санкциите не са достатъчни сами по себе си, но те са част от пакета", заяви той.

Освен Украйна, Западът следи и влошеното здравословно състояние на Алексей Навални, който излежава присъда в руски затвор. Великобритания призова Русия да предостави на опозиционния лидер незабавен достъп до медицински грижи, предаде Ройтерс.

Обединеното кралство е дълбоко обезпокоено от съобщенията за неприемливо отношение към Алексей Навални и от продължаващото влошаване на здравето му. На г-н Навални трябва да бъде предоставен незабавен достъп до медицински грижи от независими лица. Повтаряме призива си той незабавно да бъде освободен от политически мотивираното задържане, посочи в изявление говорител на британското външно министерство.