Френският президент Eманюел Макрон заяви днес, че възстановяване на Русия в Групата на най-развитите индустриални страни ще е стратегическа грешка и сигнал за слабост на западните държави, предават Ройтерс и БТА.

"Мисля, че ако Русия може да се върне на масата без никакви условия, това ще бъде знак за слабостта на Г-7" (Групата на седемте най-развити индустриални страни), заяви президентът пред Асоциацията на журналистите, акредитирани към Елисейския дворец. Той направи това изявление преди предстоящата среща на Г-7 във Франция през уикенда.

"Това ще бъде стратегическа грешка от наша страна и потвърждение, че сега е време на безнаказаност", добави той. "Уместно е след време Русия да може да се върне в Г-8", от която беше изключена през 2014 г. след нахлуването в Крим, посочи френският президент, цитиран от Франс прес.

"Разводът влезе в сила в момента на нахлуването в Украйна. Необходимо предварително условие (за връщане на Москва) е да се намери решение за Украйна въз основа на Минските споразумения", каза той и подчерта, че украинската криза трябва да бъде уредена преди Русия да се върне в Г-8, въпреки че е от жизнено значение обсъждането на международните кризи с Москва да продължи.

Изказването му идва само няколко часа, след като Макрон подкрепи американския си колга Доналд Тръмп в неговия стремеж за връщане на формата Г-8 с участие на Русия. 

Говорителят на правителството в Берлин Щефен Зайберт припомни обстоятелствата, поради които Русия напусна формата - Източна Украйна и Крим. 

 "И двете причини са още налице", подчерта той. Следователно мотивът за връщането е отстъпване от предходните позиции на страните членки в Г-7. Ще се върне ли форматът Г-8 с участието на Русия? Зайберт добави, че ако Москва изрази готовност да промени позицията си към конфликта в Украйна, страните от Г-7 ще обсъдят въпроса за възстановяване на нейното членство. резидентът на САЩ Доналд

На брифинг пред журналисти Тръмп определи като "напълно уместно" Русия отново да се присъедини към групата на индустриално развитите страни Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Изявлението беше направено непосредствено преди срещата на Г-7 във френския Биариц, която ще се състои от 24 до 26 август. Според Тръмп, би било целесъобразно Русия да бъде поканена в Г-8, тъй като много от темите, които обсъжда "седморката", са свързани с Русия.

"Безусловно виждам възможност за връщане към формата Г-8. Ако някой предприеме такава стъпка, аз, разбира се, ще се отзова с благосклонност."

Още през юни 2018 г. Тръмп се изказа за връщането на Москва в групата, но предложението не беше прието от другите шест страни. Тръмп обяви и името на вероятния нов посланик на САЩ в Москва - заместник-държавния секретар Джон Съливан . Ако бъде утвърден от сената, той ще поеме поста след оттеглянето на Джон Хантсман.

Русия беше върната като пълноправна участничка в заседанията на ПАСЕ, което предизвика вълна от възмущение в Европа. Причината за изключването на Москва беше същата - анексията на Крим и агресията й в Източна Украйна. Тъй като руската страна не изпълнила нито една от препоръките, отправени към нея, много от делегатите в Съвета на Европа реагираха остро на нейното връщане.