Френският президент Еманюел Макрон предупреди днес за риск Европа и Западът да бъдат отслабени в настоящия международен контекст, предаде Франс прес.

Този контекст "донякъде се втвърди, усложнява се и заплашва да отслаби Запада и по-конкретно нашата Европа", заяви президентът пред френските посланици на среща в Париж и цитира по-конкретно "появата на (нови) големи международни сили".

Темата на "конференцията на посланиците", която ще продължи до сряда, е "отстояване на нашите принципи, интереси и солидарност". В знак на солидарност с Украйна почетен гост на това 29-то събитие е украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Макрон поздрави френските дипломати за работата им в трудни условия, и даде пример с положението в Нигер, където френският посланик все още е на поста си въпреки настояването на военните, завзели властта там, да напусне страната.

В последните месеци Франция и нейните дипломати бяха изправени пред особено трудни ситуации в някои страни, като Судан, където Франция беше образцова, или Нигер сега, и аз поздравявам вашия колега там и колегите ви, които ни слушат от работното си място в мисиите, заяви френският президент в речта си пред посланиците на годишната им среща във френската столица.

В петък вечерта военни превратаджии поискаха напускането на френския посланик в Ниамей. Военните пучисти, които от месец държат в плен президента Мохамед Базум в президентския дворец, денонсираха и военните споразумения между Ниамей и Париж.

Друга гореща тема е войната в Украйна. В началото на юни украинските сили започнаха контраофанзива срещу Русия с ограничен успех, което породи опасения за умора в контекста на скъпоструващ конфликт с неясен изход, който сега изисква увеличаване на производствения капацитет на отбранителните индустрии. Досега Еманюел Макрон и неговата външна министърка Катрин Колона неуморно подчертаваха необходимостта от продължаване на финансовата и логистичната помощ, настоявайки, че зад целостта на Украйна стои международната стабилност.