Френският президент Еманюел Макрон пристигна на френския самолетоносач "Шарл де Гол", разположен сега в Червено море. Там той ще спази традицията за предколедна вечеря с френски военнослужещи, изпълняващи задгранични мисии, предаде Франс прес.

Макрон пристигна на самолетоносача от Катар, където беше за финала на Мондиала, на който французите изгубиха от аржентинците.

"Поздравявам ви за професионализма, който вие съумяхте да докажете по време на различни взаимодействия с руски самолети и кораби, чието поведение понякога беше недружеско", заяви Макрон пред 1700 военни, събрали се в самолетния хангар на самолетоносача.

"Изпълнените мисии, зоните за патрулиране, полетите укрепиха отбранителната и разубеждаваща позиция на НАТО в близост до Украйна, обхваната от война", допълни Макрон.

Преди да премине през Суецкия канал и да навлезе вчера в Червено море, френският самолетоносач, участва в защитата на източния фланг на НАТО срещу Русия, на фона на войната в Украйна, като това участие беше в Източно Средиземно море.

Руски кораби редовно се доближаваха до "Шарл де Гол" през тази негова мисия в Средиземноморието, като понякога това доближаване беше толкова много, че имаше риск да попречи на маневрирането на самолетите, обясни офицер на борда на френския плавателен съд. В начало на войната в Украйна е имало и "търкания", допълни офицерът.

В Източното Средиземноморие, а сега и в Червено море, самолетоносачът, потеглил в средата на ноември от Тулон, в Южна Франция, за няколкомесечна мисия, участва и в борбата на многонационалната коалиция срещу Ислямска държава, по-специално в Сирия.

"Това участие също позволи да се покаже на конкурентите, намиращи се в региона, че трябва да се съобразяват с Франция", подчерта Макрон, визирайки Русия, но също и китайските военноморски сили, които присъстват в Червено море чрез своята база в Джибути.

"Шарл де Гол" ще продължи мисията си в Индийския океан. Франция демонстрира желание да развива присъствието си в Индо-Тихоокеанския регион.

"Там също нашите съюзници ще бъдат до нас, но при това винаги, и аз държа на това, ние самостоятелно ще преценяваме нещата, овладявайки самите ние всякаква ескалация", добави Макрон.

Президентът посети командния пункт на кораба, преди да присъства на излитането на самолети "Рафал" и на нощно приземяване на изтребителите.

След вечерята с военните Макрон ще прекара нощта на самолетоносача, а утре отива за Йордания, където ще участва в среща, посветена на Ирак.

За последно Макрон прекара дните преди Колета с френски военнослужещи в Чат и Кот Д'Ивоар през 2018 г. и 2019 г. След това традицията бе отменена заради коронавирусната пандемия.

После Франция отчасти преориентира военното си присъствие от Африка на източния фронт на НАТО пред руската заплаха и намали присъствието си в Сахел, като изтегли военните си от Мали.

С още около 3000 военни в Нигер, Чад и Буркина Фасо, Франция продължава обаче да се бори с джихадистки групи, като Ал Каида и Ислямска държава, които прогресивно разширяват дейностите си към страните от Гвинейския залив.