Президентът на Франция Еманюел Макрон е подарил на папа Франциск книгата "Към вечния мир" на Имануел Кант с печат на Академичната читалня в Лвов, съобщи Telewizja Polska.

Според някои коментари книгата може да е била открадната по време на Втората световна война, но полското министерство на културата и националното наследство посочват, че сведенията до момента не са достатъчни, за да твърдят това.

В понеделник папа Франциск прие Еманюел Макрон на частна аудиенция. Това беше третото посещение на настоящия президент на Франция във Ватикана, като този път то продължи около 3 часа. Визитата на Макрон беше свързана с междурелигиозна среща за мир, организирана в Рим от общността на Свети Джайлс.

По време на срещата на папата с президента на Франция се размениха подаръци, както е обичайно. Франциск подари на френския политик колекция от свои творби и бронзов медальон с колонада в Свети Петър в Рим. От своя страна Макрон подари на папата първото френско издание на книгата на Имануел Кант "Към вечния мир" от 1796 г.

Кореспондентът на "La Croix" в Рим публикува в "Туитър" снимка на заглавната страница на дисертацията на Кант, като посочи, че снимката е от пресслужбата на Ватикана. На страницата на книгата, която Макрон подари на папата, има печат: "Академична читалня в Лвов".

"Старият печат, даден днес на папа Франциск от президента на Франция, е интересен пример за това как маркирането на архиви и библиотеки може да носи историческо свидетелство за бъдещето... Има ли нещо интересно в това?" - написаха пост в "Туитър" от "Полските архиви на новите досиета".

Френският журналист Арно Бедат съобщи в социалната мрежа, че копие от рядкото първо издание на дисертацията на Кант за мира, дарено на папа Франциск, е било закупено за 2500 евро в книжарница Hatchuel в Париж. Според описанието на книжарницата екземплярът с щампа на "Академичната читалня в Лвов" е трябвало да се намира във Франция преди Втората световна война. Бедат отбеляза, че книгата е намерила своя път до парижки книжар около 1900 г.

Заместник-директорът на Центъра "Юлиуш Мерошевски", работещ за диалог с нациите от Източна Европа, д-р Лукаш Адамски написа в социалните медии, че книгата, подарена на папата от Макрон, "принадлежи на библиотеката на Академичната читалня, студентско сдружение в Лвов".

"Тя може да е била открадната от германските окупационни власти по време на Втората световна война - още повече, че е ценно издание на работата на Кант", каза той. И добави, че книгата може да е била продадена преди това, открадната или заменена.

Властите в Полша са започнали разследване и подлагат на сериозен анализ произхода на томчето от първото издание на френски език на философския трактат на Имануел Кант "Към вечния мир".

Книгата е издадена в Кьонигсберг през 1796 година и е от фонда на академичната читалня на библиотеката в Лвов, по времето, когато градът е бил част от Полша, уточни ПАП. 

За подаръка, връчен по време на аудиенция в понеделник, съобщи пресбюрото на Ватикана. В Министерството на културата и националното наследство на Полша (МКНН) е започнало незабавно разследване, което трябва да установи кога и при какви обстоятелства трудът е напуснал Лвов.

Книгата е била във фонда на библиотеката на студентското сдружение "Академична читалня", създадена през втората половина на XIX век. Кант е попаднал в библиотеката още през 1869 година. Доказателство за това е запазеният на титулната страница инвентарен номер 784, който е бил сравнен с архивите на читалнята. Установено е, че библиотеката е предоставяла книги както за четене на място в читалнята, така и е заемала произведения за вкъщи. Понякога екземплярите просто не са били връщани обратно.

Информацията, с която към момента разполага МКНН не позволява да бъде потвърдено, че книгата е загубена по време на Втората световна война. За полски военни загуби се считат произведения на културата, изгубени в резултат на Втората световна война на територията на нейните граници след 1945 година.

"Самият факт на подаряването на папата от президента на Франция на книга с печат, показващ произхода и от фонда на предвоенни полски организации би трябвало да бъде предшестван от подробен анализ на произхода, който да изключи възможността, че обектът може да е военна загуба", коментира полското министерство на културата.

Според МКНН и в момента на територията на Франция се намират военни загуби от територията на Полша след 1945 година.

В колекцията на Лувъра, например, се съхранява картина от предвоенните вроцлавски фондове "Холандският бряг на реката" на Ян ван Гойен, за който МКНН е внесло искане за реституция през 2021 година и до момента няма отговор от френска страна. Същото се отнася и за два аплика - стенни свещници от Кралските бани, които висят на стените в хотел Риц в Париж", се казва в съобщението на полското министерство.

Случаят с книгата на Кант, подарена на папата от Макрон, предизвика дискусии между французи и поляци в социалните мрежи за това дали книгата е крадена и може ли да се подарява крадена вещ. "Забавно, реално повторение в живота на стария виц: Среща на Рузвелт и Сталин. На раздяла американският президент дава на съветския генералисимус антикварна табакера с гравиран надпис: "От Рузвелт за Сталин". Следващия път когато двамата се срещат, в края на срещата Сталин подава на Рузвелт табакера с гравюра: "На княз Радживил от граф Потоцки".