Френският президент Еманюел Макрон обяви, че на 9 ноември в Париж ще се проведе "хуманитарна конференция", като заяви, че "борбата срещу тероризма не оправдава жертването на цивилни" на фона на продължаващите наземни операции и въздушни удари в Газа, предаде Франс прес.

Френският президент обясни, че тази хуманитарна конференция ще се проведе в рамките на Парижкия мирен форум, допълва БТА.

Планиран за 10 и 11 ноември, с паралелни събития, започващи на 8 и 9 ноември, Парижкият форум за мир ще събере представители на държави, международни организации, компании и неправителствени организации на тема "Да градим заедно в свят на съперничество".

"Борбата срещу тероризма не означава безразборни нападения срещу цивилното население", заяви френският президент, като отново призова за "недопускане на ескалация" в Близкия изток.

Макрон реагира и на удара по Френския институт в Газа, за който Франция поиска обяснение от Израел. "В момента сме в процес на организиране на евакуацията на нашите граждани и на всички, които допринасят за функционирането на Френския институт, и на техните бенефициенти от Газа", обясни държавният глава.

Бюрото на АФП в ивицата Газа също беше сериозно повредено от удар, нанесен вчера.

От друга страна, Еманюел Макрон отказа да коментира изявленията на лидера на проиранската "Хизбула" Хасан Насралла, който днес обвини САЩ, че са "изцяло отговорни за войната, която се води в Газа", и посочи, че са отворени "всички възможности" за разширяване на войната с Израел на ливанския фронт.