Френският президент Еманюел Макрон и украинският му колега Володимир Зеленски обсъдиха по телефона ситуацията на фронта и "нуждите на Украйна" от оръжия и боеприпаси, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Разговаряхме за ситуацията на бойното поле и нуждите на Украйна в сферата на отбраната, които включват безпилотни летателни апарати, артилерия и боеприпаси, системи за електронна борба и за противовъздушна отбрана", написа Зеленски в социалната мрежа "Екс".

Той определи разговора като "много положителен и съдържателен", като благодари на Франция за нейната "непоколебима подкрепа".

Елисейският дворец потвърди, че двамата лидери са обсъдили "развитието на ситуацията на терен и нуждите на Украйна".

"Президентът на Франция потвърди решимостта на Париж да окаже цялата необходима подкрепа, в дългосрочен план и заедно с всички свои партньори, за да спре агресивната война на Русия", посочи канцеларията на френския президент.

Двамата лидери обсъдиха и двустранното споразумение в сферата на сигурността, което Франция и Украйна планират да сключат в близко бъдеще по примера на това, което Киев наскоро сключи с Великобритания.

През последните седмици подкрепата на Франция за Украйна доведе до ескалация на напрежението с Русия, която осъди, по думите ѝ, "милитаристичната екзалтация" на Париж под формата на обещанията за нови оръжейни доставки за Киев, посочва АФП.