Президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът на Испания Педро Санчес подписаха в четвъртък в Барселона договор за приятелство и сътрудничество, в резултат на който отношенията между Париж и Мадрид достигат най-високо ниво, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Церемонията се състоя в Националния музей на изкуствата в Барселона.

Подписването на договора е в момент, в който френско-германският тандем в ЕС преминава в трудна фаза и двете страни имаха неотдавна разногласия по различни въпроси.

Договорът между Париж и Мадрид предвижда укрепване на двустранните връзки по миграционните въпроси, по въпросите на отбраната, енергетиката и младежта.

Преди повече от година Париж сключи подобен договор с Рим и още тогава заяви намерение да сключи подобно споразумение и с Мадрид.

При пристигането си Макрон бе посрещнат обаче от протест на хиляди привърженици на независимостта на Каталуния. Те развяваха знамена и плакати, на които пишеше: "Нито Франция, нито Испания, само каталунската държава", както и знамената на Каталуния. Според полицията в акцията са се включили около 6500 души.

Испания реши именно Барселона да е домакин на срещата на върха, на която ще се подпише ключовия договор с Франция, за да покаже, че ситуацията в Каталуния е вече спокойна. През 2017 г. областта се опита да се отцепи от Испания. Привържениците на каузата на независимостта на Каталуния обаче възприеха решението именно Барселона да е домакин на срещата на върха като унижение. Според тях подобен договор би акцентирал върху единството в Испания и би оставил на заден план стремежите за независимост на някои каталунски сили.

В началото на срещата на върха ръководителят на каталунското правителство Пере Арагонес, който също е привърженик на каузата за независимост, посрещна Санчес и Макрон, според изискванията на протокола и в качеството му на представител на местните власти, но когато прозвучаха френският и испанският национален химн, той предпочете да се отдалечи за момент.

Протестите, с които Макрон бе посрещнат в Барселона, съвпаднаха с огромната стачка и протести в цяла Франция срещу планираната от правителството пенсионна реформа.