Македонската полиция е установила и разговаряла с гражданина, който счупи табелата на българския културен клуб в Охрид, съобщава БТА.

На 12 октомври 2022 г. в Окръжната дирекция на МВР Охрид е проведен разговор с 47-годишния Г. И. от Охрид и е установено, че той е извършител на престъплението "повреждане", извършено на рекламно пано с надпис "Цар Борис Трети", поставено над помещението на сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи.

Престъплението е по чл.243 от Наказателния кодекс на Република Северна Македония и "съгласувано с прокурора, Секторът за вътрешни работи Охрид ще изпрати съобщение до сдружението за по-нататъшни действия", съобщават от МВР.

Съгласно ал.1 на чл.234 "който повреди, унищожи или направи негодна чужда вещ, се наказва с глоба или лишаване от свобода до три години", но преследването на това престъпление се извършва по реда на частно дело, уточняват от изданието "Свободен печат", добавяйки, че "вчера охридчанинът е счупил със селскостопански инструмент табелата с надпис "Цар Борис Трети", след което сам е подал сигнал в РПУ-Охрид, че е извършил деянието по собствена инициатива, но не е посочил причините".

В обедните часове вчера, само няколко дни след официалното откриване на клуба "Цар Борис Трети" в Охрид, бе счупена табелата с името на сдружението.

"Република Северна Македония има положителен опит в отношенията между различните общности. Много важно е да бъдат уважавани правата на всички общности и трябва да бъдат направени усилия от всички страни, за да се постигне взаимно разбиране и да се избягва напрежение", каза посланикът на ЕС в Република Северна Македония Дейвид Гиър в отговор на журналистически въпрос, свързан с откриването на български клубове "със спорни имена", които накърняват чувствата на гражданите, за да бъде използвано това като аргумент, че правата на човека в страната не се спазват, предаде още БТА.

Няма да навлизам в тълкуването на историята, каза Гиър, но що се отнася до последния инцидент (нападението на клуба "Цар Борис Трети" в Охрид, чиято табела бе счупена) МВнР на Северна Македония каза по много ясен начин, че линията беше премината.

Коментарът на Гиър беше направен по време на съвместната пресконференция с вицепремиера по европейската интеграция Боян Маричич по повод доклада на Европейската комисия за напредъка на Република Северна Македония.

От своя страна Боян Маричич каза, че представители на правителството вече са осъдили и смятат за провокация откриването на клубове със спорни имена, но е по-добре, като държава-членка на НАТО, СЕ и ОССЕ и кандидат-член на ЕС такива проблеми да се решават институционално, а не с насилие.

"Насилието не решава проблемите. Смятам, че и Централният регистър и прокуратурата, и съответните съдилища имат възможности и чрез действащите закони да запазят обществения ред по отношение на наименованията на такива сдружения. Мисля, че Централният регистър вече работи по някои от тези случаи, в ход е и работата за законови промени, които да определят окончателно въпросите за възможните и приемливи имена на сдружения", каза Маричич.

По думите му откриването на клуб не е проблем сам по себе си, но имената са проблем и това ще бъде дефинирано в законова форма, използвайки европейски практики.

"Ако прилагаме тези европейски стандарти няма да има проблем и това е по-добре, отколкото да имаме индивидуални опити за насилие", посочи Маричич, който допълни, че между двете министерства на външните работи - на България и Северна Македония има редовна комуникация "и всички тези случаи се комуникират", а "като контактни точки за изпълнението на двустранния протокол в частта му за езика на омразата са двете министерства на външните работи".