Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че икономическата и инвестиционната политика на Китай е "най-голямата сила за развитие" в Латинска Америка, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

"Какво щеше да стане с Латинска Америка и Карибския басейн, ако Китай и неговите компании не бяха дошли със своите инвестиции... Щяхме да сме в Средновековието", заяви Мадуро на пресконференция в Пекин в края на почти едноседмичното си посещение в азиатската страна.

Мадуро каза, че въпреки че се е превърнал в икономическа свръхсила, Китай не е нито империалистически, нито колониален, за разлика от други държави.

Венецуелският президент, който приключи официалното си посещение в Пекин, посочи, че постигнатото с Китай споразумение допълнително укрепва солидните отношения между двете страни.

"Никога не бяхме постигали документ с дълбочината, стратегическото значение и консенсуса на този, който съдържа 30 точки по всички въпроси на китайско-венецуелските отношения", поясни Мадуро.

Той също така благодари на Китай за защитата му срещу това, което той определи като "злоупотреба с икономическите санкции", наложени на страната му, и заяви, че Венецуела ще продължи да осъжда икономическото и търговското преследване в рамките на ООН.

Преди да пристигне в Пекин, венецуелският президент посети и градовете Шънджън и Шанхай, както и източната провинция Шандун.

Посещението на Мадуро в Китай идва на фона на исторически силните връзки между двете страни, които продължават десетилетия наред и бяха във възход при управлението на бившия венецуелски президент Уго Чавес (1999-2013).