Мощни взривове в района на Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна счупиха снощи част от прозорците на съоръжението, но не засегнаха функционирането на централата и връзките ѝ с електропреносната мрежа, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Ройтерс.

Експлозиите временно прекъснаха електрозахранването на някои станции за измерване на радиацията, разположени извън съоръжението, допълни МААЕ, цитирана от БТА.

"Фактът, че много от прозорците на съоръжението бяха изпочупени показва колко близо сме били (до най-лошото). Следващия път може да нямаме същия късмет", каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че руска атака с дронове срещу западната украинска Хмелницка област вероятно е имала за цел района около съоръженията на атомна електроцентрала, което, по думите му показва, необходимостта от по-строги санкции срещу Русия.

"Много вероятно е цел на тази атака да е била Хмелницката АЕЦ.

Ударната вълна от взрива е разтърсила прозорците, включително на самата атомна централа", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Украинският президент каза, че всеки руски удар, "особено онези, които са насочени срещу атомни електроцентрали и друга ключова инфраструктура, е аргумент за това, че натискът върху терористичната държава е недостатъчен".