Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси предупреди, че ядрената безопасност на украинската Запорожка АЕЦ не е надеждно гарантирана, съобщи Франс прес.

Според организацията "последният авариен електропровод" на централата, повреден от 1 март, остава "изключен и в ремонт". Тази линия позволява на централата да гарантира ядрената безопасност и сигурност в краен случай, а именно чрез охлаждане на реакторите.

От три седмици насам централата разчита на електроенергия, доставяна от един основен външен електропровод 750 кВ, и "всяка повреда (на този електропровод) ще доведе до пълна загуба на цялото захранване на централата извън площадката".

"Ядрената система в (централата) остава в несигурно състояние", добави Гроси. "Още веднъж призовавам всички страни да се ангажират с гарантирането на ядрената сигурност и опазването на безопасността на централата."

На 9 март гигантската централа, окупирана от руската армия, беше изключена от украинската електрическа мрежа за 11 часа след руски удар. По данни на "Енергоатом", който е предупредил за риска от ядрена авария, са били включени аварийни дизелови генератори, за да се осигури минимално захранване на системите за безопасност.

"Играем си с огъня", предупреди Гроси.

Външният министър на ЕС Жозеп Борел заяви, че "това е сериозно нарушение на ядрената безопасност". Той напомни, че Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. "Русия застрашава сигурността на целия европейски континент, включително и на Русия", предупреди той.

Без електроенергията, произвеждана от тези генератори, прегряването на горивото в реакторите може бързо да доведе до ядрена авария по сценарий, идентичен с този от Фукушима в Япония през 2011 г.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си послания заяви, че Украйна ще отвърне на всички атаки на Русия.

"Ще отговорим със сигурност на всеки удар на окупаторите срещу нашите градове. Днешните руски удари по Запорожие, нощната атака по Киевски регион. Всички руски удари ще получат военен, политически и юридически отговор", заяви Зеленски във вечерното си обръщение.

Вчера той той Бахмут -най-горещата точка на фронта в момента, и се срещна с украински военни.

Днес се предвижда Зеленски да  участва на живо онлайн на запозващото днес заседание на Евопейския съвет, къето ще бъде обсъдена отново необходимостта от ускоряване на доставките на боеприпаси за Украйна.