Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва предложи на еквадорския си колега Даниел Нобоа сътрудничество за повишаване на сигурността в андската страна на фона на заливащата я вълна от насилие, предаде Ройтерс.

В телефонен разговор между двамата Лула заяви, че Бразилия е готова да помогне на Еквадор чрез партньорство в областта на разузнаването и сигурността, се казва в прессъобщение на президентския дворец.

Нобоа дойде на власт през ноември и обеща да обуздае насилието, което рязко се увеличи след пандемията от COVID-19, добавя БТА.

Инцидентите само през този месец включваха вземане на над 200 затворнически надзиратели за заложници и взривове на бомби, които разтърсиха няколко града.

За да се справи с вълната от насилие, по-рано този месец еквадорското правителство обяви 60-дневно извънредно положение.

Нобоа и Лула се съгласиха, че южноамериканските страни трябва да се обединят в борбата с организираната престъпност, се казва в съобщението и се допълва, че е нужно мерките за противодействие на наркотрафика да бъдат съгласувани и със страните консуматори на произвежданата в Латинска Америка дрога, за да бъде борбата с този вид криминална дейност по-ефективна.