Беларуският президент Александър Лукашенко днес за първи път призна украинския полуостров Крим, анексиран от РФ през 2014 г., за руски и заяви, че в скоро време планира да направи официално посещение там, предаде Франс прес.

Това се случва в момент на дълбока криза между Беларус, съюзник на Москва, и Европейския съюз, който въведе санкции срещу Минск заради репресиите срещу безпрецедентното протестно движение през 2020 г. и обвинява Александър Лукашенко в организирането на миграционната криза на границата с Полша и Литва.

Крим беше анексиран от Москва през март 2014 г. след военна интервенция и референдум за присъединяване към Русия, обявен за незаконен от страна на Киев и Запада.

"Всички знаехме, че Крим де факто е руски. След референдума Крим стана руски де юре", заяви днес Александър Лукашенко в интервю за руската агенция РИА Новости. Той добави, че се е договорил с руския президент Владимир Путин да пристигне в Крим за съвместно официално посещение, но не посочи дата, като каза, че чака решение от Кремъл. "Говорихме за това три пъти (с Владимир Путин) и той трябва да реши кога ще е най-практично, в най-топлото време, в идеалния момент", заяви Лукашенко и добави, че е казал на Путин: "Когато ме поканите, тогава ще отидем".

Според Лукашенко подобно пътуване би означавало признаване на Крим за руска територия.

Макар и да е съюзник на Москва, Лукашенко досега внимаваше да не заема категорична позиция в полза на Русия в кризата, която я противопоставя от 2014 г. на Украйна. Беларуският президент дори беше домакин на мирните преговори в Минск през 2015 г., довели до подписването на Минските споразумения за Източна Украйна, където силите на Киев са въвлечени в конфликт с проруските сепаратисти. След кризата в отношенията си с ЕС обаче Лукашенко се сближи с Путин, чиято подкрепа сега му е особено важна.

В същото интервю беларуският президент заяви, че страната му е готова да приеме на своя територия руски ядрени оръжия, ако НАТО реши да премести американските атомни бомби от Германия в Източна Европа, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за Дмитрий Кисельов, шефа на руската държавна медийна група "Россия сегодня", на въпрос за възможността американските атомни бомби да бъдат преместени в Източна Европа, ако новото германско правителство не желае повече тези оръжия да бъдат в Германия, Лукашенко отговори, че ще предложи на руския президент Владимир Путин да върне обратно в Беларус ядрените оръжия, изтеглени оттам след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

"Ще предложа на Путин да върне ядрените оръжия в Беларус", каза беларуският президент.

Той не уточни какъв тип оръжия е готова да приеме страната му, а заяви, че тя ще приеме тези, които са "най-ефективни". Беларуският лидер добави, че страната му грижливо е запазила необходимата военна инфраструктура от съветско време.

По-рано този месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че западният военен алианс ще трябва да обмисли предислокация на ядрените оръжия на изток, ако новото германско правителство промени политиката на страната си по въпроса.