Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза днес, че в страната ще бъде проведен референдум за конституционни промени, съобщи агенция Белта, цитирана от ТАСС. Той обаче не каза кога ще се състои този референдум.

По по време на посещение в републиканския научно-практически център по детска онкология, президентът, който е под силен натиск на масови улични протести с искания за неговата оставка, засегна въпроса за свикването на т.нар. Общобеларуско народно събрание, насрочено за 11-12 февруари. Според него то няма да има никакви пълномощия да променя конституцията, но ще обсъди какви конституционни реформи са необходими, както и "всички въпроси, които се появиха и които стоят пред беларуския народ". Той увери, че събранието ще бъде "честно и открито". Лукашенко обаче не каза как ще бъдат подбрани участниците в Общобеларуското народно събрание.

Долната камара на беларуския парламент от началото на октомври започна да приема предложения за изменения в конституцията. Беларуската опозиция отказа да обсъжда каквито и да са конституционни промени, преди да бъдат проведени нови президентски избори, тъй като проведените през август т.г. според нея са напълно фалшифицирани.

В днешните си изявления Лукашенко предупреди участниците в масовите протести да не пресичат "червената линия". "Ако се справим с икономиката - никакви протести не могат да ни уплашат. . . Трябва да има законност и ред. Ще преживеем всичко това. Важното е да има икономика", подчерта той, цитиран от Белта.

Лукашенко се спря и на въпроса за демографската криза в Беларус и каза, че ако този проблем не бъде решен, страната се изправя пред катастрофа. Той каза, че въведените мерки за поощряване на раждаемостта, за децата и майчинството ще бъдат запазени и развити още повече, защото, според него, населението на Беларус, което сега е около 9,5-10 млн. души, е нищожно малко. "Трябва да увеличим населението на първи етап до 15 млн., а после да гоним и 20 млн. Тогава ще достигнем Европа по гъстота на населението", подчерта президентът.